Në fabrikën 240.000 metra katrorë të Brioche Pasquier, rreth një orë larg nga Londra, çdo briosh që del nga furrat gjigante me gaz tani kushton të paktën 50% më shumë për t’u bërë.
Nga gjalpi te vezët dhe sheqeri, pjesa më e madhe e lëndëve të para që furrtari francez përdor për të bërë briosh dhe çokollata, tashmë ishin rritur në çmim ndërsa mallrat u rritën gjatë vitit të kaluar. Por kompania tani po përballet edhe me rritjen e faturave të energjisë.
Është një goditje e dyfishtë për prodhuesit e ushqimit dhe një kosto që ndihet shpejt në xhepin e konsumatorëve që po përballen me një krizë të kostos së jetesës. Në Mbretërinë e Bashkuar, Banka e Anglisë pret që inflacioni të arrijë kulmin në më shumë se 13% këtë vit, një e treta e familjeve në Mbretërinë e Bashkuar do të shpenzojnë më shumë se 10% të të ardhurave për energji dhe tani rritja e kostove ushqimore po rrit varfërinë ushqimore.
“Është efekti domino që ka ndodhur me ne që duhet të marrim një rritje të madhe të energjisë,” tha Ryan Peters, drejtori menaxhues i cili drejton fabrikën në Milton Keynes. “Ne duhet të përpiqemi t’i rrisim pak çmimet tona për shitësit me pakicë, dhe fatkeqësisht kjo shkon te konsumatorët.
Çmimet botërore të ushqimeve arritën një rekord në fillim të këtij viti, pasi pushtimi rus i Ukrainës e la botën nga produktet kryesore, duke përfshirë grurin dhe vajrat bimore. Dhe ndërsa kostot globale kanë filluar të lehtësohen – duke rënë për një muaj të katërt në korrik – konsumatorët nuk kanë gjasa të marrin shumë pushim.
Kjo për shkak se prodhuesit e ushqimit në Europë tani po luftojnë me çmimet e larta të energjisë, me tregtimin e gazit, qymyrit dhe energjisë elektrike në nivele të shumëfishta të normales. Dhe më e keqja nuk ka ardhur ende, ndërsa ditët e errëta dhe të ngrira të dimrit fillojnë, duke rritur kërkesën për energji për ngrohje dhe prodhimin e energjisë.
“Pavarësisht nëse bëhet fjalë për pjekjen e kafesë apo prodhimin e sheqerit nga panxhari, kompanitë deri më tani po flasin vetëm për rritjen e lëndëve të para”, tha Kona Haque, kreu i kërkimit për tregtarin e mallrave ED&F Man. “Unë mendoj se më e keqja është ende për të ardhur pasi çmimet e energjisë rriten. Ky dimër do të ndryshojë lojën dhe kostot e përpunimit ka të ngjarë të rriten.”
Suedzucker AG, prodhuesi më i madh në Europë i sheqerit të panxharit, tha në fillim të këtij viti se një “rritje e konsiderueshme” në kostot e lëndëve të para, energjisë dhe paketimit kishte kompensuar rritjen e të ardhurave në tremujorin e parë. Allied Bakeries, prodhuesi i bukës Kingsmill dhe Allinson tha në qershor se kostot më të larta të inputeve vazhduan të ndikojnë negativisht në marzhet, pavarësisht se shitjet ishin përpara në tremujorin e tretë.
Kompanitë që kthejnë farat e sojës, rapes dhe lulediellit në vajra gatimi po ngadalësojnë prodhimin në Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropë dhe po e zhvendosin prodhimin në rajone të tjera me çmime më të ulëta të energjisë. Përpunimi i farave vajore në Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropë ra 3.2% në qershor në nivelin më të ulët që nga të paktën 2019, treguan të dhënat nga grupi i industrisë Fediol.
Ndihma e Qeverisë
Perspektiva është aq e tmerrshme sa qeveritë kanë filluar të ndërhyjnë. Bashkimi Evropian miratoi javën e kaluar një paketë ndihme prej 110 milionë euro (112 milionë dollarë) për të mbështetur kompanitë në sektorin e bujqësisë që janë prekur nga rritja e energjisë, plehrave dhe të tjera. Vendet e tjera mund të ndjekin shembullin.
“Sektori i bujqësisë është goditur veçanërisht rëndë nga rritja e çmimit të energjisë dhe kostove të tjera të inputeve të shkaktuara nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia dhe sanksionet e lidhura me to”, tha Komisionerja e BE-së për Antitrust Margrethe Vestager. “Ne vazhdojmë të punojmë ngushtë me shtetet anëtare për të siguruar që masat e mbështetjes kombëtare mund të vendosen në kohën e duhur, të koordinuar dhe efektive.”
Fabrikat me energji intensive të ushqimit në të gjithë Evropën mund të detyrohen të mbyllen nëse mungesa e gazit natyror shkakton racionimi. Gjermania ka miratuar tashmë planin e dytë të një plani emergjence me tre faza, dhe tjetri mund të shkaktojë mbyllje në të gjithë industritë. Mbretëria e Bashkuar gjithashtu ka një plan që përfshin reduktimin ose shkurtimin e furnizimeve për fabrikat. Skenarët e tillë të rasteve më të këqija mund të rezultojnë në kosto edhe më të larta ushqimore.
Në pjesën lindore të Londrës, Tate & Lyle Sugars po punon shumë për të siguruar që mund të vazhdojë të furnizojë klientët çdo ditë nga rafineria e saj në Silvertoën pranë Thames, tha Gerald Mason, nënkryetar i lartë në kompaninë në pronësi të American Sugar Refining Inc.
“Ashtu si njerëzit po përballen me buxhetet e shtëpive të tyre, ne duhet të menaxhojmë energjinë dhe kostot e inputeve shumë të paqëndrueshme, duke u siguruar që çdo qindarkë që shpenzon dhe merr biznesi ynë si të ardhura të menaxhohet në mënyrë aktive në kohë reale,” tha ai. “Ne nuk po drejtojmë një kazino. Ne po bëjmë ushqim, gjë që na jep një përgjegjësi të madhe për ta marrë atë siç duhet.”
Burimi: Bloomberg
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.




