Ushqim

Krahët e pulës të skuqura\ ‘Trend’ në të gjithë botën por a është diçka për të cilën duhet të krenohet Korea?

Pula e skuqur koreane po zgjeron shtrirjen e saj globale, duke magjepsur shumë njerëz jashtë vendit. Megjithatë, në terrenin e saj, ka një debat të madh për madhësinë, shijen dhe madje edhe mungesën e supozuar të “koreanitetit” në pjatën e dashur.

Kritiku lokal i ushqimit Hwang Kyo-ik ndezi debat kur u ankua se pulat koreane janë të vogla,tha se kjo është arsyeja që pula e skuqur koreane mbështetet shumë te salca, në vend të vetë mishit.

“Koreja është i vetmi vend në botë ku pulat rriten për vetëm 30 ditë dhe priten me një peshë prej 1.5 kilogramësh”, pohoi ai, duke cituar Institutin Kombëtar të Shkencës së Blegtorisë.

“Disa njerëz këmbëngulin që këto pula të vogla shijojnë më mirë se ato të mëdha. Pyes veten nëse ata kanë provuar ndonjëherë pula të mëdha me peshë rreth 3 kilogramë”, tha Hëang në një postim në Facebook në fund të muajit të kaluar.

Komentet e tij u kritikuan shpejt nga Shoqata Koreane e Shpendëve, e cila promovon interesat e fermave vendase të shpendëve.

Ndërsa pranoi se pula e skuqur vendase është e vogël në përmasa në krahasim me vendet e tjera, shoqata hodhi poshtë se shija ndikohet shumë nga kjo.

“Është shumë e papërshtatshme që Hwang të bëjë një argument të tillë sikur shumica e pulave të vogla të prodhuara në Kore dhe të ofruara në restorantet lokale janë pa shije”, tha një zyrtar i AKP-së.

Kritikat e Hwang vijnë pasi pula e pjekur e stilit korean po gëzon popullaritet në rritje globale, me shumë ekskluzivitete lokale të pulave që krijojnë ose zgjerojnë recetën e pulës.

Sipas një sondazhi me 8500 njerëz në 17 qytete të mëdha anembanë globit, të cilët kanë provuar ushqimin korean, të kryer nga Instituti Korean i Promovimit të Ushqimit me Ministrinë e Bujqësisë, midis gushtit dhe shtatorit, gati 30 për qind e të anketuarve zgjodhën pulë të skuqur si pjatën e tyre më të preferuar koreane. Bibimbap, një pjatë me oriz e përzier me mish dhe perime, doli e dyta me 27.2 për qind, e ndjekur nga tteokbokki, pjatë orizi në një salcë djegës të kuq, me 18 për qind.

Për këtë rezultat, Hwang gjithashtu kishte diçka për të thënë.

“A jemi vërtet krenarë që pula e skuqur tani përfaqëson ushqimin korean? Nëse pula e skuqur vendase është ushqim korean, duhet të përmbajë përbërës tradicionalë koreanë, por nuk është kështu”.

Ndërsa argumentoi mungesën e Koresë në pulën e skuqur, ai tha gjithashtu se njerëzit e pasur nuk hanë pulë, gjë që shkaktoi një raund tjetër debati midis adhuruesve të pulës së skuqur.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë