Ne rrjet

Kosova, përpjekje diplomatike dhe një plagë e hapur

Midis Beogradit dhe Prishtinës: vetëm një bashkëjetesë përfundimtare në këtë rajon mund t'i bëjë më pak të rrezikshme marrëdhëniet midis Serbisë dhe Rusisë, e cila përbën një kërcënim për stabilitetin

Gazeta Si - Sigurisht, ka luftë në Ukrainë. Por e ardhmja e Evropës varet gjithashtu nga ajo që ndodh në një copë toke shpesh të harruar.

Pse është e rëndësishme Kosova? Sepse vetëm një bashkëjetesë përfundimtare në këtë rajon mund t'i bëjë më pak të rrezikshme marrëdhëniet "preferenciale" midis Serbisë dhe Rusisë, e cila ka qenë gjithmonë një kërcënim për stabilitetin e një zone jo vetëm sa i takon "fqinjësisë", por edhe tani si pjesë e kufijve tanë idealë.

Beogradi duhet të shikojë nga Brukseli dhe jo nga Moska. Lidhjet historike mund të mos zgjasin pafundësisht.

Por do të jetë në gjendje ta bëjë këtë vetëm nëse një dosje që po bëhet gjithnjë e më e mbushur me pyetje të hapura, dobësohet çdo ditë.

Është e qartë se vala e fundit e dhunës – e cila ka përfshirë në mënyrë dramatike edhe ushtarët e KFOR-it, shumë prej të cilëve janë italianë, duke sjellë angazhimin shpeshherë të neglizhuar të të gjithë atyre që, larg atdheut të tyre, punojnë për të ruajtur paqen – mund të udhëheqë në përfundimin se kjo plagë, si shumë të tjera në botë, është thelbësisht e pashërueshme dhe se kjo aferë lidhet me një përplasje, ku arsyet janë më të pakta se gabimet.

E themi këtë sepse, në përgjithësi, askush nuk është treguar i përmbajtur. Kosovarët kanë detyruar një situatë të pabalancuar, të shkaktuar nga zgjedhjet e bojkotuara lokale (në Zveçan dhe në komunat e tjera të përfshira, shumica dërrmuese e popullsisë janë serbe) dhe kurrë nuk kanë dhënë shenja të vullnetit për të kërkuar kompromise.

Udhëheqja e Beogradit ka kohë që i ka ndezur flakët. Protestat, të cilat filluan si përgjigje ndaj një përpjekjeje të kryetarëve të sapozgjedhur kosovarë për të hyrë në ndërtesat komunale, janë bërë gjithnjë e më të dhunshme.

Nuk është rastësi që Evropa është shumë e shqetësuar. Në zyrat e Përfaqësuesit të Lartë për Politikë të Jashtme dhe Siguri, spanjolli Josep Borrell (i cili i përket dhe është një paradoks politik, i një vendi që për arsye të "interesit" kombëtar nuk e ka njohur diplomatikisht qeverinë e Prishtinës), pranon se zgjedhjet e fundit të pjesshme në veri të Kosovës nuk ofrojnë "një zgjidhje politike afatgjatë për komunat e përfshira” dhe bën të ditur se kjo zgjidhje, "mund të gjendet vetëm përmes një dialogu real, ndërmjet të gjitha palëve kryesore të interesuara, përfshirë Kosovën. Serbia dhe komuniteti serb i Kosovës, me ndërmjetësimin e BE-së”.

Si po shkon ky ndërmjetësim? Ndonjëherë duket retorike të thuhet kështu, por nuk ka dyshim se zgjidhja është ende dialogu.

Fytyrat e buzëqeshura të presidentit serb, Aleksandar Vuçiç dhe kryeministrit kosovar, Albin Kurti, të ulur në të njëjtën tryezë në Bruksel në shkurt, na kishin dhënë shpresë. Por realiteti është më pak mashtrues sesa fotografitë.

Tani bëhet fjalë për të shtyrë më fort në drejtimin në të cilin po shkonte plani i normalizimit të Bashkimit Evropian.

Nevojitet një dritë jeshile që Beogradi të afrohet me Evropën, duhet të vendosen marrëdhënie të mira fqinjësore mbi bazën e të drejtave të barabarta, është e nevojshme të tregohet refuzimi i përdorimit të forcës për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve, duhet të vijë momenti për t'i dhënë dritën jeshile hyrjes së Prishtinës në organizatat ndërkombëtare.

Të gjitha këto nuk janë koncepte abstrakte. Rivendosja e qetësisë në Kosovë duhet të bëhet prioritet: është e patolerueshme që një tension si ky të zvarritet me vite.

Të bësh këtë, nënkupton gjithashtu adresimin e pikës më të rëndësishme historike, që ka të bëjë me aftësinë e Evropës për të tërhequr, përfshirë, zgjerimin e gamës së saj të veprimit.

Ëndrra për zgjerim mund të bëhet realitet, duke zëvendësuar imazhet e këqija që na vijnë nga Kosova. Në Ballkan si në Ukrainë.

Burimi: "Corriere della Sera"; Përshtati në shqip: Gazeta ‘Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë