Shendet

Konsumimi i djathit një herë në javë mund të ulë rrezikun e demencës

Ngrënia e djathit të paktën një herë në javë mund të bëjë më shumë sesa të kënaqë dëshirat tuaja për produkte qumështi, mund të lidhet gjithashtu me një rrezik më të ulët të zhvillimit të demencës, sipas një studimi të fundit.

Studiuesit analizuan të dhënat nga rreth 8,000 të rritur të moshës 65 vjeç e lart, duke krahasuar njerëzit që hanin rregullisht djathë me ata që rrallë ose kurrë nuk e bënin. Qëllimi i tyre ishte të shihnin se si konsumi i djathit mund të ndikonte në shëndetin njohës tek të moshuarit.

Rezultatet, të botuara në revistën Nutrients, tregojnë se ata që konsumonin rregullisht djathë kishin 24% më pak gjasa të zhvillonin demencë gjatë një periudhe trevjeçare krahasuar me ata që nuk konsumonin djathë.

Në fund të studimit, 3.4 për qind e konsumatorëve të djathit ishin diagnostikuar me demencë, krahasuar me 4.45 për qind të atyre që nuk hëngrën djathë.

Studimi përdori përputhje statistikore për të marrë në konsideratë faktorë të tillë si mosha, seksi, gjendja shëndetësore dhe sfondi socioekonomik.

Pse djathi është i mirë për trurin tuaj?

Ekspertët thonë se ka disa arsye të mundshme pse djathi mund të ndikojë në shëndetin e trurit.

Sipas punimit, djathi “përmban proteina dhe aminoacide esenciale që mbështesin mirëmbajtjen neuronale, si dhe vitamina të tretshme në yndyrë si vitamina K2, e cila luan një rol në shëndetin vaskular”.

Ekzistojnë gjithashtu disa prova se produktet e qumështit të fermentuar mund të ndikojnë në inflamacion dhe në boshtin zorrë-tru, rrugë që mendohet se luajnë një rol në rënien njohëse.

“Përveç kësaj, produktet e qumështit të fermentuara janë shoqëruar me rreziqe më të ulëta të sëmundjeve kardiovaskulare dhe metabolike, të cilat të dyja janë faktorë të njohur rreziku për demencën”, shton studimi.

Por studiuesit paralajmërojnë se gjetjet nuk duhet të interpretohen si provë përfundimtare se djathi parandalon demencën.

Studimi ishte vëzhgues, që do të thotë se tregon një lidhje, por nuk mund të konfirmojë shkakun dhe pasojën. Faktorë të tjerë të stilit të jetesës, gjenetika dhe lloji i djathit të konsumuar gjithashtu mund të luajnë një rol.

Mbi 50 milionë njerëz në të gjithë botën jetonin me demencë në vitin 2021, dhe Raporti Global i Statusit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë mbi Përgjigjen e Shëndetit Publik ndaj Demencës parashikon se kjo shifër mund të trefishohet deri në vitin 2050.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë