Shkencë

Interneti i pesë shqisave, truri bëhet ndërfaqja e kompjuterit

Në harkun kohor të 10 vjetëve, truri do të ndërfaqet me pajisjet elektronike. Edhe shija e aroma gjithashtu do të bashkëveprojnë me teknologjinë. Do të kemi video-lojëra që njohin emocionet e lojtarëve. Po ashtu, shija e ushqimit do të përmirësohet falë teknologjisë.

Një shëtitje në një pyll me realitet virtual gjithashtu duke nuhatur ato vende. E gjithë kjo nuk është ‘fiction’ shkencor, por ajo që do të ndodhë falë asaj që një raport i Ericsson përcakton Internetin e shqisave, domethënë teknologjinë që bashkëvepron me shikimin, dëgjimin, shijen, erën dhe prekjen. Deri në vitin 2030, në praktikë, duke përdorur trurin e njeriut si ndërfaqje, pajisjet elektronike do të dialogojnë me mendimet tona, duke krijuar një formë të re të ndërveprimit.

Një ide të asaj që na pret mund të kemi nga blerja e përfunduar e disa javëve më parë nga “Facebook”. Ai bleu ‘Ctrl-Labs’, një startup që po studion se si t’i lejojë njerëzit të komunikojnë me kompjuterë përmes sinjaleve të trurit. Ndërsa Elon Musk është duke investuar në kompaninë Neuralink për të krijuar teknologji të reja lidhje midis trurit dhe kompjuterit. Realiteti i shtuar dhe virtual, 5G dhe automatizimi do të japin një nxitje.

Forca lëvizëse gjithashtu do të vijë nga argëtimi gjithnjë e më i thellë dhe blerjet në internet, por edhe nga kriza e klimës dhe nevoja për të minimizuar ndikimin e saj mjedisor, duke qëndruar në shtëpi dhe duke provuar përvoja nga desktopi juaj. Parashikimet teknologjike janë të përfshira në botimin e ri të raportit “Trendet e Konsumatorëve” të Ericsson. “Ne po flasim për një tranzicion të epokës, nga lidhja e tanishme e lidhur me telefonat inteligjentë, në përvojat zhytëse që rrjedhin nga lidhja e shqisave tona. Një skenar në të cilin shikuesit përfaqësojnë pikën e hyrjes”, shpjegon Pernilla Jonsson, Shefi i ‘Ericsson Consumer & IndustryLab’ dhe bashkëautor i raportit. Hulumtimi i Ericsson është realizuar në bazë të intervistave me 46 milionë “birësues të hershëm”, pra përdorues të hershëm në fushën teknologjike.

Sipas 59% prej tyre, do të mjaftonte thjesht një mendim për një destinacion për të qenë në gjendje të shihnin në realitetin virtual rrugën e gjurmuar nga hartat. 67%, megjithatë, besojnë se me përdorimin e mikrofonit do të jetë e mundur të imitoni zërin e ndokujt, madje edhe duke mashtruar anëtarët e familjes. Për më tepër, 45% e përdoruesve presin gjithashtu krijimin e qendrave tregtare dixhitale ku mund të përdorin 5 shqisat e tyre gjatë blerjes.

Raporti gjithashtu flet për “realitetin e shkrirë” me shtatë nga 10 konsumatorë që presin që përvojat e lojërave të realitetit virtual të jenë të padallueshme nga realiteti fizik, ndërsa gjysma e përdoruesve thonë se shërbimet e informacionit do të miratojnë “kontrollimin e fakteve” në një mënyrë të gjerë për të qenë në gjendje të zgjidhë problemin e “lajmeve të rreme”. Më në fund, në lidhje me privatësinë, rreth 50% e të anketuarve presin që problemet në lidhje me informacionin privat do të zgjidhen plotësisht në mënyrë që ata të mund të gëzojnë përfitimet e një bote të bazuar në të dhëna në sigurinë totale. 

Më Shumë