Ne rrjet

Ideja e Spanjës për të financuar Ukrainën nga asetet e ngrira ruse fut në konfuzion BE  

Vendet e BE-së ‘po i pijnë lëngun’ një plani për të përdorur të ardhurat e krijuara nga asetet e ngrira ruse që nga fillimi i pushtimit të Ukrainës nga Moska për të mbështetur rindërtimin e vendit të shkatërruar nga lufta.

Disa ambasadorë nga 27 qeveritë e bllokut argumentuan se ideja e

hartuar nga Spanja, si kryesuese e presidencës së radhës gjashtëmujore të BE-së, nuk do t'i jepte ekonomisë së Ukrainës nxitjen urgjente që i nevojitet, madje përkundrazi rrezikon të minojë angazhimin e BE-së për të ofruar mbështetje për Kievin.

Për muaj të tërë, zyrtarët e BE-së kanë eksploruar mënyra për të pakësuar të ardhurat nga asetet me vlerë rreth 300 miliardë dollarë që ishin të palëvizshme pas fillimit të luftës. Por plani ka tërhequr skepticizëm nga disa qeveri, përfshirë Francën dhe Gjermaninë, si dhe nga Banka Qendrore Evropiane, e cila ka frikë se mund të shkaktojë paqëndrueshmëri në monedhën euro.

Kritikat u përcollën në një takim të të dërguarve të BE të martën në mbrëmje. Sipas propozimit të Spanjës, më të cilën është njohur POLITICO dhe të diskutuar në takim, Madridi vlerësoi se fitimet nga rezervat e ngrira të bankës qendrore ruse në vendet e BE-së mund të gjenerojnë 15 deri në 17 miliardë euro për Kievin deri në vitin 2027.

Sipas zyrtarëve që folën për POLITICO në kushte anonimiteti për shkak të ndjeshmërisë së diskutimeve, disa vende pretenduan se propozimi spanjoll nuk përmbushte prioritetin e BE-së për të mbështetur Ukrainën, sepse do të duheshin muaj – ndoshta edhe vite – që Kievi të shohë paratë. Kishte gjithashtu konfuzion se si Madridi kishte arritur në këto përllogaritje.

Kriza të shumta

Ideja për të përdorur paratë e gjeneruara nga asetet e ngrira doli nga një rishikim që Spanja po bën për mënyrën se si BE-ja i shpenzon paratë e saj.

Komisioni ka thënë se dëshiron t'i japë Kievit 17 miliardë euro grante plus 33 miliardë euro kredi me interes të ulët deri në vitin 2027 për të parandaluar falimentimin e vendit.

Nëse ato para nuk vijnë nga të ardhurat e krijuara nga asetet e ngrira, ato do të duhet të financohen nga diku tjetër.

Por çdo vendim do të kërkojë unanimitet midis të 27 vendeve anëtare.

Duke qenë se propozimi i Spanjës ishte kaq i kundërt me pikëpamjet e shumicës së qeverive të tjera, disa diplomatë spekuluan se ai ishte hartuar nga zyrtarë të qeverisë spanjolle në Madrid me pak njohuri për mënyrën se si kjo cështje shihet nga pjesa tjetër e BE-së.

“Kjo nuk është një bazë e pranueshme për diskutim në EUCO (samiti i liderëve të BE-së më 14-15 dhjetor) për shumë vende,” tha një diplomat.

Rezervat valutore ruse u ngrinë nga vendet pjesëmarrëse në fillimin e luftës së Moskës kundër Ukrainës; shumica janë në BE.

Bisedimet për gjenerimin e të ardhurave nga ato asete janë pjesë e një plani të Komisionit për të shpenzuar 66 miliardë euro në fonde shtesë për të mbuluar shpenzimet e papritura. Ekzekutivi i BE-së argumenton se arka e bllokut është varfëruar nga krizat e shumta që nga pandemia deri te lufta në Ukrainë.

Disa diplomatë nga vende të tjera madje vunë në dyshim nëse qëllimi i Madridit në bërjen e propozimit ishte të devijonte kontributet shtesë nga kriza e Ukrainës drejt fushave të tjera buxhetore si migrimi dhe konkurrueshmëria e BE-së.

“Duket si një derë e pasme për të provuar të përdorësh fondet shtesë për Ukrainën për shpenzime të tjera – që rastësisht është në listën e dëshirave të vetë Spanjës”, tha një diplomat tjetër.

Zyrtarë të tjerë vunë në dukje se ideja e Spanjës për të përdorur paratë e krijuara nga asetet e ngrira ishte e tepërt, duke pasur parasysh se të gjitha vendet e BE-së përveç Hungarisë bien dakord për rritjen e fondeve për Kievin. Çdo e ardhur ruse duhet të jetë në krye të asaj që është miratuar për ndihmë në Ukrainë, jo në vend të saj, thanë ata.

Spanja pritej të paraqiste një propozim të ri buxhetor të martën në mbrëmje përpara një diskutimi tjetër mes të dërguarve të BE-së të mërkurën. Ata do të vazhdojnë të debatojnë për këtë çështje deri në samitin e liderëve.

Burimi: Politico / Përshtati: Gazeta 'Si'


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë