Ekonomi

Financat po ndryshojnë në mënyrë dramatike. Një libër i ri shpjegon se si

“The Future of Money” pyet nëse bankat qendrore mund të përshtaten me ndryshimet

Për shumicën e njerëzve, paraja ende nënkupton para fizike të shtypura nga një autoritet i vetëm publik. Megjithatë, ky është një mishërim çuditërisht modern: vetëm një shekull më parë, monedhat private konkurruan me kartëmonedhat e lëshuara nga qeveria. Mund të jenë edhe jetëshkurtra, pasi paratë e gatshme i nënshtrohen dixhitalizimit të financave dhe mjetet e reja të pagesës e marrin përsipër. Ky shpërthim i madh do të ketë implikime të mëdha për shtetet, njerëzit dhe kompanitë. Nëse bën më shumë mirë sesa dëm, thotë Eswar Prasad, varet nga institucionet më të këqija në botë - bankat qendrore - që përqafojnë ndryshimin pa humbur kontrollin.

Kjo lloj paraje në rënie mund të mos i befasojë lexuesit. Shumë do të bankojnë nga laptopët dhe do të bëjnë pagesa në telefonat e tyre. Risia financiare është gjithashtu një lajm i vjetër. Një nga përparimet e para ndodhi shekuj më parë, kur Kina ndihmoi në inxhinierimin e një lulëzimi në tregtinë aziatike, duke futur monedhën prej letre për të zëvendësuar monedhat metalike, të cilat ishin të rënda dhe të pakta. Megjithatë, kjo kohë është ndryshe, këmbëngul Prasad. Riparimet e mëparshme kryesisht përmirësuan sistemet ekzistuese, vëren ai. Fundi i parave të gatshme - ka të ngjarë brenda një dekade ose dy - është revolucionar.

Tre lloje agjentësh përçarës janë të përfshirë, thotë ai. Të parët janë firmat fintech, një grup i larmishëm që të gjithë kanë një prani të madhe në internet dhe një aftësi për të shtypur të dhënat. Sulmi i tyre ndryshon nga përparimet e mëparshme, të izoluara - siç është karta e debitit ose atmosfera - sepse synon çdo aspekt të tregjeve dhe institucioneve financiare, nga huadhënia dhe pagesat tek investimet. Duke zgjeruar tregun për shërbimet financiare, ato ndihmojnë në demokratizimin e tyre. Sidoqoftë, ata nuk po imponojnë ndryshimin e regjimit. Bankat mbesin dominuese.

Bitcoin, dhe shumë para të tjera dixhitale që ka frymëzuar, mund të sjellin një ndryshim më themelor. Duke regjistruar një rrjet përdoruesish për të vërtetuar transaksionet, ata bëjnë pagesat e mundshme pa pasur nevojë për një autoritet qendror të besuar. Zoti Prasad dyshon se paratë e decentralizuara - më pak të sigurta, të qëndrueshme dhe efikase - do të fitojnë ndonjëherë. Por ai paralajmëron se teknologjia e përfshirë është duke u zgjedhur nga korporata të mëdha, siç është Facebook; me miliarda përdorues dhe ndikim financiar, ata mund t'i bëjnë monedhat private një mjet tërheqës të shkëmbimit dhe ruajtjes së vlerës.

Nga frika se kjo mund t’i lërë ata pa punë, shumë banka qendrore kanë zhvilluar monedhat e tyre dixhitale - tronditja e tretë dhe më e rëndësishme. E bërë mirë, këto lloj monedhash do të përmirësojnë sistemin financiar. Më efikase se paratë e gatshme për shlyerjen e transaksioneve, ato gjithashtu mund të sigurojnë një mbështetje për sistemet e pagesave dixhitale të menaxhuara nga firmat private, nëse ato dështojnë. Ato mund t’u ofrojnë komuniteteve “pa banka” akses në pagesat dixhitale dhe produkte të tjera financiare. Dhe ata mund t'i lejojnë bankierët qendrorë të eksperimentojnë me mjete të reja të politikës monetare dhe të ndjekin më lehtë transaksionet e paligjshme.

Më parë Prasad mund të pritej që të favorizonte zgjidhjet publike. Edhe nëse lavjerrësi kthehet drejt sektorit privat, ai mendon se bankat qendrore duhet dhe do të mbeten në zemër të financave. Por një forcë e analizës së tij është zotërimi i tij si i detajeve teknike, ashtu edhe i kompromiseve të mëdha. Ai ka frikë se cbdcs mund të jenë të prekshëm nga hakimi dhe gabimet; ato mund të shtypin inovacionin privat dhe të shkaktojnë paqëndrueshmërinë që ata synojnë të parandalojnë. Ndërkohë, përgjegjësitë e reja të bankave qendrore mund të dëmtojnë pavarësinë e tyre. Intimiteti i transaksioneve do të humbet. Duke praktikuar ekuilibrin që ai mbron, Prasad është entuziast, por me nuanca.

Ai gjithashtu arrin ta bëjë sistemin financiar të kuptueshëm dhe interesant pa iu drejtuar shkurtesave dhe ekzagjerimeve. Përshkrimi i tij i pacientit se si funksionon, i mbushur me shembuj të hulumtuar mirë dhe anekdota personale, imponon një rend kozmik në plejadën e institucioneve që përcaktojnë sesi rrjedhin paratë. Ndërsa humbet formën fizike, kuptimi i parave do të bëhet gjithnjë e më i vështirë për t’u kuptuar. Ky libër eksploron efektet ekonomike dhe sociale të kësaj përmbysjeje, duke i dhënë formë këtij koncepti më abstrakt.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë