Ushqim

Europa në alert nga rritja e alarmeve të sigurisë ushqimore

Nga Gazeta Si- Numri i alarmeve të sigurisë ushqimore të shkëmbyera midis shteteve anëtare evropiane u rrit në vitin 2024.

Rrjeti i Alarmeve dhe Bashkëpunimit (ACN) përfshin Sistemin e Alarmeve të Shpejtë për Ushqimin dhe Ushqimin e Kafshëve (RASFF) dhe rrjetet e Ndihmës Administrative dhe Bashkëpunimit (AAC). Sipas Komisionit Evropian, njoftimet arritën në 9460 në vitin 2024, një rritje prej 8 për qind krahasuar me vitin 2023.

Njoftimet RASFF u rritën me 12 për qind, në 5250, por alarmet AAC mbetën të qëndrueshme. Pothuajse 550 njoftime sinjalizuan mashtrime ushqimore. Ashtu si në vitet e kaluara, rreth një e treta e njoftimeve RASFF ishin refuzime kufitare, kryesisht mbetje pesticidesh në fruta dhe perime.

Sandra Gallina, drejtoreshë e përgjithshme për shëndetin dhe sigurinë ushqimore thotë se viti 2024 ishte një vit që e pa Europën të përballet me sfida të shumta dhe raporti i këtij viti zbulon një rritje në numrin e njoftimeve në të gjitha rrjetet, veçanërisht në njoftimet RASFF.

“Kjo rritje tregon vigjilencën dhe rëndësinë e vazhdueshme të autoriteteve të kontrollit të BE-së për çështjet e sigurisë së ushqimit dhe ushqimit të kafshëve”, tha ajo.

Paralajmërime për prodhime, fruta dhe mish

Frutat dhe perimet përfaqësojnë 16 për qind të njoftimeve në ACN, duke i bërë ato kategorinë më të raportuar. Rreziqet përfshijnë mbetjet e pesticideve, mikotoksinat, mikroorganizmat patogjenë, metalet dhe ndotësit mjedisorë. Chlorpyrifos, acetamiprid dhe dimethoate ishin mbetjet më të përhapura.

Produktet nga vendet jo-anëtare të BE përbëjnë 84 për qind të njoftimeve. Ashtu si në vitet e kaluara, Turqia ishte origjina më e raportuar. Egjipti është një tjetër origjinë e zakonshme, ndërsa India dhe Kina ishin gjithashtu të përfaqësuara.

Rreth 7 për qind e njoftimeve ishin për arra dhe produkte arrash. Kikirikët raportohen më shpesh, kryesisht për shkak të kontaminimit me aflatoksina. Fistikët pasojnë, kryesisht të lidhura me mikotoksinat.

Farat e susamit përbëjnë 20 për qind të njoftimeve, me probleme që lidhen me patogjenë të tillë si Salmonela dhe mungesën e certifikatave shëndetësore. Vendet e origjinës së këtyre produkteve janë kryesisht vende jo-anëtare të BE-së si Turqia, Egjipti dhe SHBA.

Mishi dhe produktet e mishit, përfshirë shpendët, përbëjnë 10 për qind të të gjitha njoftimeve. Rreziqet mikrobiologjike përbëjnë pothuajse gjysmën e njoftimeve, me Salmonelën kryesisht në shpendë, mish viçi të grirë dhe salçiçe derri, duke treguar probleme higjenike gjatë përpunimit.

E.Coli dhe Listeria raportohen zakonisht në produktet e mishit të viçit dhe derrit, ndërsa Kampilobakteri gjendet kryesisht në shpendë.

Origjinat kryesore të raportuara janë Polonia dhe Brazili për shkak të Salmonelës dhe problemeve të higjienës.

Të dhëna për suplementet, ushqimet dhe qumështin

7 për qind e njoftimeve lidhen me ushqime dietike, suplemente ushqimore dhe ushqime të përpunuara. Rastet e kontaminimit mikrobial përfshijnë kryesisht organizma të tillë si Kronobakter dhe Salmonela.

Gjithashtu, sasitë e larta të mykut të zbuluara në produkte si lëngu i aloe verës ngrenë shqetësime në lidhje me standardet e higjienës gjatë prodhimit.

Produktet burojnë nga një sërë vendesh, ku Kina është më shpesh e implikuar si furnizuese e lëndëve të para për suplemente ushqimore, ndërsa SHBA-të përbëjnë shumicën e produkteve të prodhuara, duke futur shpesh përbërës dhe formulime të reja që nuk kanë autorizim në BE.

Drithërat dhe produktet e furrës përbëjnë rreth 6 për qind të të gjitha njoftimeve, ndërsa bimët dhe erëzat përbënin 4 për qind dhe yndyrnat dhe vajrat 3 për qind.

Alarmet që përfshinin qumështin dhe produktet e qumështit ishin shkaku i 3 për qind të njoftimeve. Një shembull është Yersinia enterocolitica në djathin e dhisë me qumësht të papërpunuar nga Franca. Njoftimi, i paraqitur nga Holanda, fillimisht raportoi kontaminimin me Yersinia në djathëra në një anije turistike amerikane. Hetimet zbuluan se produkti ishte shpërndarë në 30 vende, me 181 persona të sëmurë në Francë, Belgjikë, Norvegji dhe Luksemburg.

Peshku dhe produktet e peshkut përfaqësojnë 4 për qind të njoftimeve. Problemet kryesore ishin ndotësit mikrobikë, të ndjekur nga metalet e rënda si mërkuri, arseniku dhe kadfmiumi.

Problemet me kontrollin e temperaturës ndodhin shpesh, me shumë produkte të ngrira që i nënshtrohen menaxhimit të dobët të zinxhirit të ftohtë, gjë që kompromenton cilësinë e produktit dhe rrit rrezikun e kontaminimit mikrobiologjik.

Produktet e tonit preken veçanërisht nga nivelet e larta të histaminës dhe problemet me kontrollin e temperaturës, ndërsa salmoni shoqërohet kryesisht me Listeria. Dhjetë raste që përfshinin trajtime ose aditivë të paautorizuar, të tilla si monoksidi i karbonit ose acidi askorbik mbi kufijtë e BE-së, u raportuan për tonin.


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë