Shendet

Është stina e shalqirit, disa të vërteta thelbësore që duhet të dini për të  

Shalqiri është fruti i verës.

Është gjithashtu e mirë për trupin tuaj, veçanërisht në një ditë të nxehtë. Më poshtë një përmbledhje e cilësive më të shëndetshme të shalqirit.

Është hidratues.

"Shalqiri" është më shumë se 91 për qind ujë. Kur hani një rriske me madhësi mesatare ju jeni duke pirë një filxhan të plotë me ujë.

Hidratimi e mban trupin të funksionojë ashtu siç duhet, nga nxitja e rrjedhjes së gjakut e deri tek zorrët. Uji në shalqi ju ndihmon të jeni të hidratuar, gjë që mund të jetë shumë e dobishme në mot të nxehtë, kur humbni më shumë lëngje përmes djersës.

"Trupat tanë njohin dhe përdorin molekulat e ujit pavarësisht nga burimi," tha Dr. Tamara Heë-Butler, shkencëtare e mjekësisë sportive në Universitetin Shtetëror Ëayne. “Ushqimet me lagështi si frutat, perimet dhe supat konsiderohen burime uji”.

Njerëzit e moshuar, në veçanti, mund ta kenë më të lehtë për të marrë disa nga lëngjet e tyre përmes frutave, tha Amy Ellis, një dietologe dhe profesoreshë e asociuar e të ushqyerit në Universitetin e Alabama. Ata priren të ndiejnë më pak etje dhe për këtë arsye pinë më pak - një nga arsyet që ata janë në një rrezik më të lartë për dehidrim dhe sëmundje të lidhura me nxehtësinë gjatë një vale të nxehtë.

Nuk është aq i sheqerosur sa mund të mendoni.

Për shkak se shalqiri është kryesisht ujë, ai është gjithashtu i ulët në kalori.

"Disa njerëz mendojnë se ka shumë sheqer, sepse ka shije shumë të ëmbël, por në të vërtetë është shumë e moderuar," tha Dr. Ellis. Një filxhan shalqi i prerë në kubikë përmban rreth 9.5 gram sheqer, që është më pak se 13 gram në një filxhan mollë të copëtuar ose gati 15 gram në një filxhan me boronica.

Por vetëm shalqiri nuk do të ushqejë mjaftueshëm trupin tuaj, tha Samantha Dieras, një dietologe dhe drejtoreshë e shërbimeve ambulatore të ushqyerjes në Spitalin Mount Sinai.

Kur hani shalqi si pjesë e një diete të ekuilibruar, përmbajtja e ujit dhe aroma e ëmbël mund t'ju ndihmojnë të ndiheni të ngopur.

Shalqiri është pa yndyrë dhe natrium, gjë që është e mirë për zemrën tuaj. Por juria është ende e paqartë nëse shalqiri luan një rol aktiv në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, tha Dr. Slavin.

Dr. Slavin, Dr. Ellis dhe Dr. Dieras sugjeruan të gjithë se aminoacidi L-citrulline dhe mikronutrienti likopen – të dyja të bollshme në shalqi – mund të përmirësojnë shëndetin e zemrës. Ka një arsyetim për këto ide, tha Dr. Slavin.

Shkencëtarët e dinë se veshkat konvertojnë L-citrulinën në oksid nitrik, i cili mund të relaksojë muret e arterieve dhe të ulë presionin e gjakut. Dhe likopeni, një kimikat që gjendet në disa bimë, mund të zvogëlojë inflamacionin, i cili lidhet me sëmundjet e zemrës. Njerëzit priren ta lidhin likopenin me domatet, por shalqiri ka më shumë.

Megjithatë, studimet njerëzore të financuara në mënyrë të pavarur që ekzaminojnë drejtpërdrejt efektin e shalqirit në shëndetin e zemrës nuk kanë treguar përmirësime të matshme. "Shalqiri nuk është një zgjidhje magjike," tha Dr. Ellis, i cili drejtoi një nga studimet. “Nuk do të zëvendësojë ilaçet për presionin e gjakut apo ndonjë gjë të tillë. Por nëse përfshihet në një dietë me ushqime të pasura me lëndë ushqyese, mund të jetë një gjë e mirë për shëndetin e enëve të gjakut”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë