Filma

E tashmja e ndritshme e filmave bardh e zi

Edhe këtë vit ka filma bardhezi që synojnë Oscar-in dhe ndoshta është një shenjë se ata nuk do të largohen kurrë

Për shumë njerëz, bardhezi-ja në kinema lidhet mbi të gjitha me të shkuarën, me diçka që duhet parë me admirim dhe nostalgji ose që në vend të kësaj e bën njeriun të mërzitet. Megjithatë është e shkuara. Disa shembuj të kohëve të fundit tregojnë se filmat bardh e zi janë një pjesë e rëndësishme e kinemasë bashkëkohore, madje edhe e disa serialeve. Për arsye dhe me objektiva shumë të ndryshme, ndonjëherë edhe të kundërta, shumë njerëz i shohin ato: ka nga ata që i zgjedhin për të kërkuar realizëm më të madh dhe nga ata për të evokuar një botë imagjinare; ka nga ata që i zgjedhin për t’u fokusuar më shumë te imazhet dhe ka nga ata për t’u shpërqendruar nga filmat aksion, dramë apo komedi. Dhe mes atyre që i zgjedhin ka regjisorë që janë mjaft të ndryshëm nga njëri-tjetri si Wes Anderson dhe Joel Coen.

Ndër të tjera, New York Times, i cili foli për një “bum bardh e zi” dhe Vox, i cili shkroi: “Të gjesh veten tani në një kinema, një udhëtar në kohë që vjen nga viti 1921 do të ishte shumë për t’u habitur, por gjithashtu do të pyesni veten pse ngjyra nuk u bë më e mirë”. Vox shtoi gjithashtu se “kohët e fundit ka pasur një rritje të filmave bardh e zi” dhe se veçanërisht ka rënë në sy vitin e kaluar.

Në të vërtetë, ndër filmat e vitit 2021 ka shumë të tillë që janë bardhezi. Është pothuajse i gjithi “Belfast” bardh e zi, filmi i Kenneth Branagh, fitues i Oskarit. Filmi “Passing”, i disponueshëm së fundmi në Netflix, dhe “Tragedy of Macbeth”, me skenar dhe regji nga Joel Coen janë bardh e zi. “C'mon C'mon” është bardh e zi, me Joaquin Phoenix si protagonist, dhe disa skena nga “The French Dispatch” dhe “Being the Ricardos”, me regji nga Anderson dhe Sorkin, janë bardh e zi.

https://youtu.be/Z97Feb-UnEc

Edhe më herët, por në këtë shekull ka pasur edhe filma të tjerë bardhezi: Malcom e Marie, me Zendaya e John David Washington; Gunda, një dokumentar; Mank e Roma, me të cilin Netflix synonte Oscarin; e The Artist, që ka fituar Oscar. Janë edhe Frances Ha, Nebraska, Cold War, The Lighthouse, A Girl Walks Home Alone at Night, Time, e The Eyes of My Mother.

Po ashtu, i shtohen versionet e shumta bardh e zi të filmave që më parë u publikuan me ngjyra: ndodhi me “Parasite” dhe me “Mad Max: Fury Road” (versioni bardhezi i të cilit është i preferuari i George Miller), por edhe me “Logan Noir” dhe “Justice League: Justice Is Gray”, versionet bardh e zi të dy filmave me superhero.

https://youtu.be/eNykS4VlnwE

Vitet e fundit, bardh e zi është zgjedhur për filma debutues dhe projekte të vogla të pavarura, por edhe për filma me buxhet të lartë dhe, ndonëse vetëm më vonë, për filma të mëdhenj aksion. Dhe bardh e zi ka edhe gjetkë: në seritë Marvel WandaVision, në seritë e HBO Watchmen, si dhe në Lucifer, Pretty Little Liars, Smallville dhe Black Mirror.

Është e gabuar të flitet për një rikthim të filmave bardhezi, i cili me një inspektim më të afërt nuk ishte zhdukur kurrë dhe që pothuajse menjëherë duhej të merrej me ngjyrën.

Siç tregon dhe libri “Fantazia e ngjyrave në kinemanë e hershme”, tashmë në shekullin e nëntëmbëdhjetë një pjesë e konsiderueshme e filmave të shfaqur ishin disi me ngjyra.

Përveç filmave me ngjyra (për më tepër, shpesh nga artistet femra), teknikat për xhirimet me ngjyra u zhvilluan tashmë midis fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë. Në përgjithësi, në dekadat e para të kinemasë, teknikat dhe teknologjitë e përdorura për të pasur imazhe me ngjyra ishin të shumta. Fillimisht kishte vështirësi në harmonizimin e zërit dhe ngjyrës, por në fund ia dolën.

Nëse tingulli e bën kinemanë e heshtur menjëherë të vjetruar, nuk mund të thuhet e njëjta gjë për ngjyrën. Për shumë dekada, filmat me ngjyra dhe bardh e zi arritën të bashkëjetojnë. Pjesërisht sepse bardh e zi vazhduan të kushtonin më pak për një kohë të gjatë, pjesërisht sepse disa regjisorë dhe madje edhe producentë të caktuar vazhduan ta preferonin atë. “Nga viti 1939 deri në vitin 1967, siç thekson Vox, u dhanë dy Oscar për fotografinë më të mirë, një për ngjyra dhe një tjetër për bardh e zi”. Ende në mesin e viteve 1950, “afërsisht një në dy filma të Hollivudit ishte bardh e zi”, dhe filmi i fundit bardh e zi që fitoi Oscarin për filmin më të mirë ishte “Billy Wilder's apartament” në vitin 1961.  

Në planin afatgjatë, ngjyra mbizotëronte sepse ishte më efektive në filmat që ishin të njohur. Efektet ishin një nga mënyrat në të cilat kinemaja u përpoq të mbante hapin me TV. Në vitet shtatëdhjetë ngjyra u bë kryesisht e përhapur, jo vetëm në Hollywood, por për sa i përket ngjyrës, është e gabuar të mendosh për një para dhe pas në kinema. “Gone With the Wind”, nga viti 1939, është me ngjyra, “The Seventh Seal” e vitit 1959, është bardh e zi.

https://youtu.be/x6D8PAGelN8

Duke thënë se ngjyra ka qenë gjithmonë aty dhe se bardh e zi ka rezistuar gjithmonë, nuk ka dyshim se ajo po del më e fortë se disa vite më parë. Nuk ka asnjë arsye të vetme për të shpjeguar pse, dhe siç u përmend disa paragrafë më parë arsyet janë të ndryshme, me nuanca të ndryshme. Megjithatë, mund të përpiqeni të renditni një sërë arsyesh pse, në disa raste, zgjidhet bardh e zi. Edhe sot, kur bëhet një film bardh e zi, thuajse gjithmonë xhirohet me ngjyra, në mënyrë dixhitale dhe e kthen bardhë e zi më pas, në postproduksion.

Shpesh dhe fare thjesht, bardh e zi zgjidhet për të evokuar të shkuarën, pasi momente të caktuara në të kaluarën janë të pangjyrë në sytë dhe në kujtesën tonë. Prandaj mund të ndodhë që nëse doni të tregoni diçka që ka ndodhur në vitet 1920, të zgjidhni ta bëni bardh e zi, në përpjekje për ta rikthyer audiencën pas në kohë. Një nuancë tjetër ka të bëjë me dëshirën për t’i bërë homazh dhe pothuajse të imitojë stilin, teknikat dhe estetikën e kinemasë të së kaluarës.

Bardh e zi mund të jetë gjithashtu një zgjedhje e lidhur me llojin e filmit.

Herë të tjera, bardh e zi përdoret për të bërë vizualisht dallime të caktuara, në skena të caktuara - shpesh ato të vendosura në të kaluarën - janë në ekran me një format të ndryshëm nga ai që jemi mësuar. Prandaj, bardh e zi mund të jetë kujtesa, ëndrra, makthi ose fantazia.

Në shumë raste të tjera zgjidhet pavarësisht periudhës që do të tregohet, me synimin për ta përdorur atë për të përcjellë një mesazh të caktuar ose për t'i shërbyer më mirë historisë.

Në nivelet më të thjeshta, bardh e zi ju lejon gjithashtu të përfaqësoni të mirën, të keqen midis njërit dhe tjetrit.

Shpesh bardh e zi është gjithashtu një çështje estetike. Sepse ju lejon të veproni duke zbritur dhe të tërhiqni vëmendjen te dritat dhe hijet, por edhe te format, linjat dhe shprehjet e fytyrës. Haris Zambarloukos, drejtori i fotografisë së Belfast-it, foli për të zezën dhe të bardhën si diçka “realiste, por dhe diçka magjike”.

Por ka edhe nga ata që mendojnë se duke hequr shpërqendrimin e ngjyrave, bardh e zi të lejon të fokusohesh më mirë te personazhet, fjalët dhe historia. Ka nga ata që besojnë, për shembull, se filmat janë më të frikshëm bardh e zi, sepse ka më pak kapje për të shmangur frikën.

Së fundmi, nuk mund të përjashtohet që ndonjëherë bardh e zi zgjidhet për të qenë paksa i sofistikuar. Duke folur për versionin bardh e zi të “Parasite” të tij, gjithmonë mjaft i sinqertë Bong Joon Ho tha: “ndoshta është thjesht kotësi, por kur mendoj për klasikët, ato janë të gjitha bardh e zi, kështu që mendova se nëse do ta bëja atë të zezë dhe i zbardh filmat e mi, atëherë do të ishin bërë klasikë”.

Në të vërtetë, siç thotë Thomas Flight në një video që analizon të mirat dhe të këqijat e versionit bardh e zi të “Parasite”, “filmat bardh e zi priren të duken si klasikë të përjetshëm, sepse shumica e filmave bardh e zi që kemi parë janë klasikë të përjetshëm”.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë