Analize

Dita kur “Defiçiti tregtar” pothuajse u zhduk

Preokupimi i Presidentit Trump në lidhje me defiçitin tregtar për ekonomistët profesionistë është i çmendur, të cilët kuptojnë, me sa duket, atë që sipas tyre Trump nuk kupton;  nuk mat asgjë të dobishme.

 Por mund të mos ishte një defiçit tregtar në ditët e sotshme - domethënë, qeveria nuk do ta gjurmonte atë – nëse eonomistët e një gjenerate më parë do të kishin kurajon në bindjet e tyre.

Amerika u përball me zhvlerësim të dollarit dhe një defiçit tregtar në fillim të viteve 1970; më shumë dollarë amerikanë dilnin nga vendi përgjatë kanaleve tregtare dhe investuese sesa rrinin në vend. Shkaqet ishin të shumëfishta; nga një rritje e importeve europiane në çmimin e lartë të naftës së Lindjes së Mesme. "Defiçiti" dukej i frikshëm, por a kishte lidhje me shëndetin e ekonomisë?

Qeveria amerikane pajtoi më 1974 nëntë ekonomistët me të mirë për të kuptuar situatën. Shqetësimi kryesor i komitetit ishte parandalimi i amerikanëve për të vlerësuar termat jashtë kontekstit. "Përqëndrimi në një apo edhe disa terma të përgjithshëm", sipas raportit të vitit 1976, do të çonte në përfundime të shtrembëruara për shëndetin e ekonomisë.

Gjuha provokuese ishte një shqetësim më vete: Fjalët " sufiçit "dhe" defiçit " duhen shmangur, u shpreh komisioni. "Këto fjalë shpesh merren për të nënkuptuar se zhvillimet janë repsektivisht  'të mira' ose 'të këqija'. Meqenëse ky interpretim është shpesh i pasaktë, termat mund të keqkuptohen gjerësisht dhe të përdoren në vend të analizës.

 "Komiteti i nëntë ekonomistëve rekomandoi Departamentin Tregtar të hiqte disa terma konfuz nga raportet mujore—por, fatkeqësisht, sugjeroi gjithashtu mbajtjen e dy bilanceve plotësuese: një bilanc për mallrat dhe shërbimet dhe bilancin e llogarisë korrente, i cili mat mallrat dhe shërbimet neto, investimet ndërkufitare dhe pagesat e transfertave..

U ra dakord për të adresuar një dilemë qëndrore: Keqinformimi nuk ishte një opsion i pranueshëm, por asnjëra prej palëve nuk po publikonte gjë. Një moment i konsiderueshëm historik e theksoi më tej llogarinë korrente, pasi ajo kishte qenë prej kohësh një mjet kryesor analitik dhe krahasues i vendeve partnere dhe Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim.

Zyra e Menaxhimit dhe Buxhetit e anulloi më pas komitetin me rekomandimin e saj për të goditur plotësisht bilancin tregtar të mallrave, i cili përjashton shërbimet. Komisioni kishte gjykyuar se ndryshimet mes mallrave dhe shërbimeve ishin arbitrare në analizën e bilancit të pagesave dhe në të ekonomisë në tërësi. Por Zyra e Menaxhimit dhe Buxhetit kishte besimin se ekuilibri gjerësisht i përdorur “nuk do të ishte detyruar të keqinterpretohej seriozisht nga publiku”

Komiteti i 1976 nuk ishte i ndërgjegjshëm se sa parashikues ishte në lidhje me ekonominë. Ashtu siç e parashikuan anëtarët e tij, zoti Trump e përshkruan "defiçitin" tregtar si një simbol të dështimit të politikës tregtare të SHBA-ve dhe ai injoron prioritetet jashtë rrezes së tij tëveprimit, si vjedhjen e pronësisë intelektuale në Kinë. Është një turp që komiteti nuk e ka goditur llogarinë korente kur iu dha mundësia. Përdorimi i saj nga ana e presidentit Trump sot  si një matës vlerësimi për SHBA-në kundrejt pjesës tjetër të botës është po aq e rrezikshme sa çdo keqpërdorim që komiteti mund të kishte parashikuar. /The Wall Street Journal/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë