2 shkurti shënohet në shumë vende të botës si Dita e Krepave. Një ushqim që mund të konsumohet në mëngjes, drekë dhe darkë, me cdo produkt. Gjithashtu, krepin mund ta kthesh në të ëmbël dhe të kripur thjesht duke shtuar produktet që doni. Dhe çfarë shkon në to? Epo, kjo është magjia e krepave, sepse ato mund të jenë pothuajse çdo gjë!
Pse është Dita e Krepit më 2 Shkurt?
Origjina e Ditës së Krepit është e lidhur me qirinjtë, e cila tradicionalisht zhvillohet më 2 shkurt. Kjo është një festë katolike e kohës kur Maria dhe Jozefi e kanë paraqitur Jezusin në tempull disa javë pas lindjes së tij.
Cila është rëndësia e krepave për Ditën e Krepit?
Forma rrethore e krepave ka marrë kuptim në kulturat franceze dhe belge pasi rrumbullakësia simbolizon ose diellin ose një monedhë, diellin në lidhje me ngrohtësinë pas një dimri të ashpër, ose një monedhë për pasuri dhe fat të mirë.
Cilat tradita rrethojnë Ditën e Krepit?
Shumë njerëz nuk e dinë se krepat mund të tregojnë fat të mirë! Në ditën e krepave, personi duhet të mbajë një monedhë në dorën e tyre dominuese dhe tiganin në tjetrën. Kur kuzhinieri përpiqet të rrokullisë krepin, nëse monedha zbret, atëherë familja parashikohet të ketë një vit të begatë.
Cila është mënyra më e mirë për të ngrënë krepat?
Krepat mund të shijohen në mënyra të ndryshme. Mund të zgjidhni mbushje të thjeshta si fruta dhe krem i ëmbël ose Nutella. Ose provoni diçka më të bukur si kërpudha me salcë barishtore ose vezë dhe djathë dhie. E rëndësishme është se ka shumë pak shanse që krepi mos të shijojë me cdo lloj mbushje.
Historia e Ditës së Krepit
Shumë njerëz në Francë thonë se krepat janë gjithçka që një petull dëshiron të jetë dhe nuk është! Ndërsa petullat shpesh e lënë personin me një ndjenjë të ngopjes së rëndë që mund të kthehet në lodhje, krepi është krejtësisht ndryshe! Një krep është pak aromë e lehtë e mbështjellë rreth një mbushjeje të mahnitshme.
Dita e Krepit, ose La Chandeleur, është një festë që e ka origjinën në Francë dhe festohet nga francezët në kishën katolike. Duke u festuar saktësisht 40 ditë pas festimit të Krishtlindjeve, dita gjithashtu bie në mes të dimrit, duke e bërë ditën një kombinim të të dyjave.

Një traditë historike filloi kur papa u jepte ushqim njerëzve të varfër çdo vit në këtë ditë, duke inkurajuar idenë e ndarjes. Tani duket se është një ditë që shijohet duke ftuar miqtë dhe familjen për të ngrënë krepa dhe për të festuar.
Disa njerëz e ruajnë krepin e parë dhe e vendosin në sirtarin e sipërm të një gardërobë për të siguruar fat dhe prosperitet për vitin që do të vijë. Një traditë tjetër që shkon së bashku me krepat në këtë ditë është shijimi i mushtit të fortë, por në vend që ta pinin nga një gotë, ata do ta pinin nga një tas i rrumbullakët.
Një besëtytni tjetër është se besohet se nëse bie shi në La Chandeleur, atëherë do të priten edhe dyzet ditë të tjera shiu.
Dita e Krepave është e mbushur me të gjitha llojet e traditave dhe ritualeve argëtuese për ata që janë supersticioz dhe për ata që thjesht duan të hanë krepa!
Receta për krepat klasike franceze
Përbërësit:
1 filxhan miell për të gjitha përdorimet
1 lugë çaji sheqer të bardhë
¼ lugë çaji kripë
3 vezë
2 gota qumësht
2 lugë gjalpë, i shkrirë
Përgatitja:
Të gjithë përbërësit i vendosim në blender.
Përziejini derisa masa të jetë e njëtrajtshme. Ngrohni paraprakisht një tigan me një nxehtësi mesatare dhe pasi masa të jetë gati, fillon gatimi i krepave.
Duke përdorur një filxhan apo garuzhde, hidhni brumin në tiganin e parangrohur, duke e anuar dhe rrotulluar tiganin për të formuar një rreth të barabartë. Lëreni për rreth 30 sekonda, derisa skajet të bëhen krokante dhe të hiqen nga tigani. Më pas kthejeni dhe lëreni për 15-20 sekonda të tjera.
Kaloni krepin në një pjatë dhe përsërisni të njëjtën gjë me pjesën tjetër të brumit.
Këshilla për rezultate më të mira:
Kuzhinierë të ndryshëm thonë se përdorimi i një blenderi është një zgjidhje e mirë pasi nuk krijohen kokrriza të vogla nga masa.
Tigani i duhur është një element tjetër i rëndësishëm pasi duhet një që nuk ngjit që mos të ketë nevojë për ta lyer.
Për tu siguruar që të gjithë krepat janë në një masë, kuzhinierët sugjerojnë përdorimin e një filxhani pasi do të shërbejë edhe si njësi matëse për të siguruar që të gjitha krepat të kenë të njëjtën madhësi dhe trashësi.
Meqenëse tigani është i ngrohtë dhe brumi gatuhet shumë shpejt, duhet ta anoni dhe rrotulloni tiganin kur hidhni brumin. Kjo do t’ju ndihmojë të bëni krepa të rrumbullakëta me trashësi të barabartë.
Ndërkohë që po bëni krepat, ato të gatuarat mund t’i mbuloni me një copë letër ose një peshqir të pastër për t’i mbajtur të ngrohta.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



