Ushqim

Dita e Ashures, si të përgatisni ëmbëlsirën tradicionale të festës

“Dita e ashures” e cila përkon me ditën e dhjetë të muajit Muharrem, një ditë ku sipas besimit islam janë përjetuar disa ngjarje të rëndësishme. Njihet si dita e qerasjes së një ëmbëlsire që ka po të njëjtin emër. Ashurja është një ëmbëlsirë turke por që është përgatitur prej kohësh nga familjet shqiptare.

Ka shumë mënyra për të përgatitur atë dhe një nga mënyrat e sjell edhe Gazetasi.al.

Përbërësit:                                         

300 gr grurë për ashure

100 gr sheqer

100 gr bajame

100gr lajthi

100 gr arra

50 gr rrush të thatë

3-4 fiq të thatë

Disa kokrra shegë për zbukurim (sipas dëshirës)

2-3 lugë niseshte (sipas dëshirës)

2 lugë të vogla kanellë

Pak kripë

Vendosim rrushin e thatë në një enë me ujë të ngrohtë për 15 minuta që të zbutet. Lajmë mirë grurin dhe e ziejmë në zjarr të ngadaltë me rreth 2-2.5 litra ujë derisa të zbutet plotësisht. Shtojmë sheqerin, pak kripë, rrushin e thatë, fiqtë e thatë të prerë hollë, kanellën dhe arrat e grira duke hequr mënjanë disa për zbukurim.

Pastaj mund ta lëmë që lëngu i ashures të trashet vetë duke e përzierë vazhdimisht, apo mund të shtojmë pak niseshte të tretur në ujë të ngrohtë, për të reduktuar kohën e përgatitjes.

Pastaj e lëmë të ziejë edhe për pak minuta dhe e hedhim në tasa. Në fund i shtojmë sipër kanellë, disa kokrra shegë dhe arra. Më pas e fusim në frigorifer dhe e konsumojmë të ftohtë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë