Lexo me "Si"

Dita Botërore e Përkthimit, një urë lidhëse mes kulturave

Nga Gazeta Si - Më 30 shtator 2022, Dita Botërore e Përkthimit festohet në të gjithë botën, një përvjetor i mbajtur tashmë më shumë se tridhjetë vjet më parë për të bërë homazhe ndaj punës së një kategorie profesionale: asaj të përkthyesve.

Nuk e kuptojmë, por falë tyre mund të hyjmë në librari dhe të gjejmë risitë e Murakami në raftin pranë Carrère dhe Dan Brown. Falë tyre ne dimë si të montojmë tavolinën e kafesë që kemi blerë për dhomën e ndenjes dhe sa suplemente magnezi dhe kaliumi mund të marrim përpara se të ndihemi keq. Me përparimin e globalizimit, ne jemi mësuar të jetojmë në një botë të përkthyer, megjithatë ky evolucion social-kulturor e ka bërë gjithnjë e më të padukshme punën e atyre që krijojnë mundësinë e komunikimit dhe shkëmbimit mes vendeve që flasin gjuhë të ndryshme.

Larg nga të qenit një ekuivalent i thjeshtë i Google Translate, përkthyesi - veçanërisht përkthyesi letrar - në fakt luan një rol ndërmjetësues duke filtruar tekstin burimor përmes përvojës dhe ndjeshmërisë së tij. Lidhur me këtë, poeti Yves Bonnefoy teorizoi sesi në veprimtarinë e përkthimit ai përfshihet në mënyrë njerëzore në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe të pandërmjetësuar: përkthyesi “bëhet një tabelë tingëlluese për pasionet, gëzimet dhe dramat që përjeton autori i origjinalit”, jo thjesht duke përkthyer “shenja me shenja, por jetën me jetë”.

Këtu, sipas fjalëve të Bonnefoy-t, përkthimi shihet si një interpretim, një lloj telefoni me valë në të cilin përkthyesi duhet të ndjekë metodën Stanislavskij, të identifikohet me përvojën e autorit origjinal dhe për një çast të shkrihet me të në një simbiozë artistike.

Jo rastësisht, gjatë historisë është folur për figurën e tij si të një autori të padukshëm, përgjegjës për suksesin e librit po aq sa për shkrimtarin e vërtetë. Nuk është rastësi që nëpër panaire libri, një cikël bisedash u kushtohet edhe autorëve të padukshëm.

Pavarësisht nëse është një klasik apo një risi, një përkthim i mirë është në fakt një faktor përcaktues në vlerësimin nëse duhet blerë apo jo një libër: sa shpesh vështirësia e leximit na ka bërë të braktisim një roman që, me një përkthim më të rrjedhshëm, ne mund ta pëlqenim më shumë? Në fakt, përkthyesi ka një detyrë shumë delikate, të vendosur vazhdimisht midis nevojës për t’i qëndruar besnik tekstit origjinal dhe imperativit për të përdorur një gjuhë të vërtetë, reale, të përditshme që nuk tingëllon artificiale për veshët e lexuesit. Një detyrë që në histori ka qenë objekt i një debati të gjallë që ka përfshirë gjuhëtarë dhe teologë, filozofë dhe shkrimtarë: ne pyetëm për legjitimitetin e transpozimit të fjalës së Zotit dhe të poezisë në një gjuhë tjetër, ashtu siç diskutuam qëndrimin që duhej të kishim përballë një teksti të shkruar në një leksik qëllimisht arkaik.

Vështirësia e natyrshme në artin e “të thuash pothuajse të njëjtën gjë” është pra e dukshme, kështu që Eco e përkufizoi përkthimin në esenë e njohur, në të cilën ai vuri në dyshim kushtet e mundësisë së një përkthimi plotësisht besnik të tekstit burimor. Çështja e besnikërisë ka qenë një fushë beteje prej vitesh. Qysh në shekullin e shtatëmbëdhjetë, jo pa një prekje mizogjinie, u teorizua se përkthimi ishte i krahasueshëm me një grua: nëse ajo ishte e bukur, nuk mund të ishte besnike.

Historia e përkthimit ka evoluar që atëherë dhe falë zhvillimit të gjuhësisë dhe sociologjisë, faktorë që nuk mund të merren parasysh në shekullin e shtatëmbëdhjetë kanë hyrë në lojë: Walter Benjamin teorizoi konceptin e gjuhëve anizomorfe, duke argumentuar se çdo gjuhë ishte e ndryshme nga tjetra dhe për këtë arsye nuk mund të flitej për përkthimin si një transmetim të thjeshtë kuptimi. Koncepti i marrë edhe nga filozofi José Ortega y Gasset, i cili në këtë drejtim foli për “mjerimin dhe shkëlqimin e përkthimit”: është e kotë të mashtrosh veten se mund të mbivendosësh dy gjuhë të ndryshme, megjithatë përpjekja e bërë nga përkthyesi fiton një shtat epik dhe lëvizës sepse është i nevojshëm për shkëmbimin mes kulturave.

Roli i përkthyesit ka qenë në qendër të debateve të nxehta gjatë historisë dhe është për t’i bërë homazhe atij që, në vitin 1991, Fédération Internationale des Traducteurs themeloi Ditën Botërore të Përkthimit. Përvjetori festohet çdo vit me cikle konferencash dhe mundësi studimi të thelluara që synojnë jo vetëm profesionistët, por edhe kureshtarët e thjeshtë të etur për të mësuar më shumë rreth këtij profesioni të vështirë dhe të padukshëm.

Në fakt, i vetmi moment në të cilin përkthimi ngrihet në krye të mediave duket se është me rastin e polemikave rreth librave të konsideruar të paprekshëm (mendoni vetëm bujën që ngritën ribotimet e sagës së Harry Potter dhe Lord of the Rings), ku në realitet një përkthim është bërë aq mirë aq më shumë kalon pa u vënë re. Si për të thënë: ekziston një truk, por ju nuk mund ta shihni atë.

Prandaj, bukuria e përkthimit është një bukuri e heshtur dhe e matur, e kaluar në heshtje për 364 ditë në vit, por që festohet çdo 30 shtator. Data e këtij përvjetori nuk është e rastësishme, pasi sipas kalendarit kristian-katolik është dita kushtuar Shën Jeronimit, autorit të përkthimit të parë të plotë të Biblës në latinisht (Vulgata) dhe shenjt mbrojtës i përkthyesve.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë