Nga Gazeta ‘Si’– Çmimet e kakaos po rriten aq shumë sa që edhe prodhuesit më të mëdhenj të çokollatës po luftojnë për të korrur fitime.
Kjo nuk është fare gjë e mirë për portofolin tuaj në këtë festë të Shën Valentinit.
Ndryshimet klimatike në Afrikën Perëndimore – shtëpia e më shumë se 60% të prodhimit global të kakaos – po dëmtojnë rendimentet e të korrave, duke kufizuar furnizimin me kakao dhe duke shkaktuar rritjen e çmimeve.
Kontratat e së ardhmes së kakaos janë rritur në qiell, duke u dyfishuar vitin e kaluar dhe duke u rritur me 40% që nga janari; sheqeri, puna dhe faktorë të tjerë janë bërë gjithashtu më të shtrenjtë. Kjo do të thotë çmime më të larta për konsumatorët, të cilët do të paguajnë më shumë.
Afërsisht 92% e amerikanëve thonë se planifikojnë të dhurojnë çokollatë dhe karamele për Ditën e Shën Valentinit këtë vit, sipas Shoqatës Kombëtare të Pastiçierëve. Në vitin 2023, shitjet e çokollatës dhe ëmbëlsirave për Ditën e Shën Valentinit kaluan 4 miliardë dollarë.

Rritja e çmimeve të kakaos edhe në Europë tashmë po kalon te konsumatorët dhe po shtrydh prodhuesit kryesorë të çokollatës.
Të enjten, një nga prodhuesit më të mëdhenj të çokollatës në botë, Hershey, paralajmëroi: “Çmimet historike të kakaos pritet të kufizojnë rritjen e fitimeve këtë vit.”
Komentet erdhën pasi Hershey njoftoi rezultatet e saj financiare për tre muajt deri më 31 dhjetor. Shifrat treguan se shitjet ranë me 6.6% pasi konsumatorët e goditur nga inflacioni ulën shpenzimet për ëmbëlsirat.
Në dhjetor, grupi i konsumatorëve në Mbretërinë e Bashkuar Cili tha se çmimi i disa kutive të çokollatës festive ishte rritur me të paktën 50% në një vit.
Të rritur në Ganë, prindërit e Issifu Issaka fituan para nga bujqësia e kakaos. Tani 31 vjeç dhe i martuar me një fëmijë, Issaka ka drejtuar një fermë kakao prej tetë hektarësh në Rajonin Verior Perëndimor të Ganës që nga viti 2013. Ai tha se prodhimi i kakaos në Ganë varet nga klima.

“Aktualisht për shkak të kushteve të ndryshimeve klimatike, ferma ime nuk po prodhon mirë,” tha Issaka. “Unë nuk po shoh rendiment të mirë nga ferma.”
Bregu i Fildishtë dhe Gana prodhojnë më shumë se 60 për qind të furnizimit me kakao në botë dhe shqetësimet e ndryshimeve klimatike atje përbëjnë rreziqe për kakaon.
“Vitin e kaluar, thatësira në Afrikën Perëndimore ka çuar në një ngjeshje të vëllimit të prodhimit të kakaos dhe kjo ka rritur ndjeshëm çmimet,” tha Will Kletter, nënkryetar i operacioneve dhe strategjisë në startupin ClimateAi të Silicon Valley.
Sipas të dhënave nga ClimateAi të ndara me CNN, ndryshimet në modelet klimatike mund të rezultojnë në një humbje prej rreth 529 milionë dollarësh të zinxhirit të vlerës së kokrrave të kakaos në Afrikë.
Gana dhe Bregu i Fildishtë mund të shohin një humbje deri në 30% në prodhim, tha Sabi Ibarra Guerrero, agronom i ClimateAi. Këto humbje priten të shkaktohen kryesisht nga temperaturat më të larta dhe reshjet intensive në fillim të sezonit të rritjes, gjë që rrit gjasat e sëmundjeve të bishtajave të zeza.
Burimi CNN/BBC ; Përshtati Gazeta Si
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.




