Moti i thatë i El Nino po kërcënon të zvogëlojë më tej prodhimin e kafesë në Indonezi, prodhuesi i katërt më i madh në botë, gjë që mund të rrisë çmimet në rang global.
Prodhimi më i ulët i kafesë në Indonezi, që kryesisht prodhon kokrra robusta – me një aromë më të guximshme dhe më të hidhur se varieteti arabica – mund të rrisë më tej çmimet, që tashmë janë rritur më shumë se 40% në 2023.
“Sipas parashikimeve të motit, El Nino do shkaktojë thatësi nga fundi i vitit dhe në fillim të vitit të ardhshëm në Indonezi,” tha Carlos Mera, kreu i hulumtimit të tregjeve të mallrave bujqësore në Rabobank.
“Nëse ka thatësi, prodhimi i kafesë në Indonezi mund të bjerë më tej në 2024/25.”
Agjencia e motit të Indonezisë (BMKG) tha se fenomeni i motit El Nino, i cili zakonisht sjell mot të zgjatur të nxehtë dhe të thatë në vendin tropikal, tashmë po prek më shumë se dy të tretat e vendit , duke përfshirë Java dhe pjesë të Sumatrës, dy zona kryesore të prodhimit të kafesë.
Ka më shumë se 95% mundësi që kushtet e El Nino të mbizotërojnë nga dhjetori 2023 deri në shkurt 2024, tha një parashikues i motit i qeverisë amerikane javën e kaluar, duke përkeqësuar rreziqet e valëve të të nxehtit dhe përmbytjeve në disa vende.
Kushtet e thata janë në kontrast me reshjet e larta në vendin e Azisë Juglindore midis 2020 dhe 2022 për shkak të La Nina, ndërsa shira të dendur janë përjetuar gjithashtu gjatë pesë muajve të parë të këtij viti.
Në 2023/24, prodhimi i kafesë në Indonezi parashikohet në 9.7 milionë qese, nga 11.85 milionë qese një vit më parë dhe më i ulëti që nga viti 2011/12, sipas të dhënave të Departamentit të Bujqësisë të SHBA.

Shumica e plantacioneve të kafesë në Indonezi ushqehen me shi. Kërcënimi i thatësisë pason reshjet më të larta gjatë disa muajve të fundit në Sumatra dhe Java, të cilat reduktuan prodhimin e kafesë.
“Këtë vit korrja ime është vetëm 30% në krahasim me vitin e kaluar për shkak të shiut të tepërt, duke bërë që lulet e kafesë të bien herët,” tha Peratin Buchori, një fermer 55-vjeçar në Lampung, në skajin jugor të ishullit Sumatra.
Shumë shi gjatë fazës së lulëzimit mund të bëjë që lulet të bien përpara se të formohen , duke çuar në rendimente më të ulëta.

“Furnizimi me kafe është shumë i pakët. Unë personalisht them se është ulur rreth 25% krahasuar me vitin e kaluar,” i tha Reuters një tregtar kafeje me bazë në Lampung, duke shtuar se ulja e furnizimit ka krijuar blerje paniku në muajt e fundit.
Rendimentet e kafesë në Indonezi variojnë midis 0,7 dhe 1,0 tonë metrikë për hektar, ndërsa Vietnami, furnizuesi më i madh në botë i robustës, prodhon 2,7 ton për hektar.
Pothuajse të gjitha rreth 1.25 milion hektarë të plantacioneve të kafesë në Indonezi kujdesen nga fermerët e vegjël, të cilët përdorin metoda tradicionale të mbjelljes dhe pleh të kufizuar. Shumë pemë kafeje janë të vjetra, me disa të mbjella më shumë se dy dekada më parë.
Qeveria i ka shtyrë fermerët të rimbjellin pemë, duke përfshirë sigurimin e fidanëve të kafesë, subvencionimin e plehrave dhe dhënien e kredive të lira.
Megjithatë, vetëm 2% e sipërfaqes totale të plantacioneve të kafesë është rimbjellur që nga viti 2018, treguan të dhënat zyrtare.
“Fermerëve tanë shpesh u mungon fokusi; ata mbjellin mallra të ndryshme në tokën e tyre, jo vetëm kafe,” tha për Reuters Muhammad Rizal, drejtor i kulturave vjetore dhe shumëvjeçare në ministrinë e bujqësisë.
“Atyre u mungon edhe njohja e praktikave të mira bujqësore”.
Burimi: Reuters/Përshtati Gazeta Si
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.




