Depresioni, aroma e keqe e trupit, shikimi i dëmtuar. Këto janë vetëm disa gjëra që mund të ndodhin me mendjen dhe trupin tonë nëse ndalojmë së ngrëni fruta dhe perime. Ka shumë përbërës në perime dhe fruta që nuk mund të gjenden në asnjë ushqim tjetër dhe nëse i heqim ato, mund të kemi probleme të ndryshme me shëndetin tonë.
Për të parë objekte në errësirë, sytë tanë kanë nevojë për vitaminën A, e cila mund të gjendet në 2 forma: retinol dhe beta-karotinë. Retinoli mund të gjendet në mëlçinë e merlucit, vajin e peshkut dhe vezët, por është shumë e dëmshme nëse konsumoni shumë. Ndërsa hani perime dhe fruta, është e pamundur të merret shumë beta-karotenin.
Gjithashtu, trupi juaj mund të fillojë të ketë erë të keqe.
Ekzistojnë disa faktorë që kontribuojnë në erën që ne lëshojmë nga trupat tanë. Ashtu si ngjyra e syve dhe flokëve, gjenetika përcakton erën natyrale që vjen nga vaji dhe gjëndrat tona të djersës. Përveç kësaj, ushqimi që hamë ndikon shumë në aromën e trupit tonë. Një studim nga “Healthline” zbuloi se njerëzit që hanë perime dhe fruta kanë një erë më të këndshme të trupit, edhe nëse nuk kanë përdorur sapun ose deodorant për një kohë. Përveç kësaj, eleminimi i perimeve dhe frutave mund të shkaktojë depresion pasi zorra dhe truri ynë janë shumë të lidhur ngushtë me to. Një dietë e ekuilibruar jo vetëm që mund të ndikojë në formën e trupit tonë, por është thelbësore për shëndetin tonë mendor. Kur refuzojmë të hamë perime dhe fruta, mund të kemi një rrezik më të lartë për depresion, sipas studimit.
Është një mit që të qenit në depresion na bën të hamë ushqim jo të shëndetshëm, por ushqimi jo i shëndetshëm nuk është rezultat i depresionit.
Sipas studimit, njerëzit që konsumojnë pak ose aspak fruta dhe perime, janë në një rrezik më të lartë për presion të lartë të gjakut në krahasim me ata që i hanë ato si pjesa kryesore e dietës së tyre të përditshme. Mjekët rekomandojnë, për ata që kanë presion të lartë të gjakut, të qëndrojnë në një dietë që përmban shumë fruta dhe perime.
Gjithashtu, mund të keni probleme me tretjen.
Perimet dhe frutat janë një burim i vlefshëm i fibrave të patretshme, të cilat nuk treten në ujë dhe kur bëhet fjalë për zorrën e trashë, krijon një efekt që ndihmon në jashtëqitje. Konsumimi i një sasie të ulët të fibrave konsiderohet të jetë një nga arsyet kryesore pse njerëzit kanë kapsllëk. Dietologët fillojnë listën e tyre të rekomandimeve për njerëzit që vuajnë nga kapsllëku, me një rekomandim për të ngrënë perime dhe fruta.
Gjithashtu, ju mund të keni mpiksje gjaku në vena pasi rrushi, perimet dhe hudhra janë thelbësore për të mbajtur gjakun tonë të hollë dhe për të mos formuar mpiksje të rrezikshme gjaku. Përveç kësaj, vitamina C, e cila gjendet në fruta, ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të trashjes dhe mpiksjes së gjakut, kështu që është jetike për gjakun dhe zemrën tonë.
Ngrënia e një molle ose fruta dhe perime të tjera të pasura me fibra pastron dhëmbët tanë në një mënyrë natyrale, si një furçë. Kur goja jonë laget siç duhet, acidet dhe bakteret e dëmshme lahen. Frutat dhe perimet përmbajnë gjithashtu vitamina A dhe C, si dhe kalcium, i cili i bën dhëmbët tanë më të fortë dhe parandalon rënien e tyre.
Burimi: Healthcare. Përshtati: Gazeta “Si”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.




