Treg

Çfarë mund të bëjë Turqia nëse tregu turbullohet sërish?

Jon Sindreu dhe Christopher Whittall/WSJ- Ekonomia e Turqisë mori një goditje kur monedha e saj u zhvlerësua më herët këtë muaj. Pasi gjërat u qetësuan dhe u duk se morën rrjedhën e zakonshme, lira ra të hënën dhe investitorët shqetësohen se ka më shumë zhvendosje të tregut.

“Turqia ka parë shumë kriza në të kaluarën,” tha Rob Drijkoningen, një nga krerët e borxhit në tregjet në zhvillim në Neuberger Berman. Pyetja e vetme është “gatishmëria e politikëbërësve për të gjetur ilaçin që tregu kërkon për të bërë kthesën,” shtoi ai.

Presioni mund të ndihet shpejt. Pothuajse 20% e totalit të nevojave për financimin e obligacioneve të 10 bankave më të mëdha të Turqisë, dy të tretat e tyre në dollarë amerikanë, pritet të përfundojnë nga tani deri në fund të vitit 2019, sipas të dhënave të Thomson Reuters.

Kjo ka bërë që investitorët të kërkojnë, cilat janë mjetet në dispozicion të Turqisë në rast se paniku rishfaqet?

Rritja e normave të interesit

Masa më e dukshme ka qenë më e pakapshme: Rritni normat e interesit. Duke vepruar kështu, do të tërhiqnin para në ekonomi dhe do të ndihmonin të tregonin se Banka Qendrore është serioze në lidhje me trajtimin e inflacionit.

Norma e riblerjes një javore e Turqisë

Pavarësisht se lira ka humbur më shumë se 20% kundrejt dollarit amerikan gjatë muajit të kaluar, Banka Qendrore e Turqisë ka refuzuar të lëvizë. Investitorët e shohin Bankën Qendrore si tani nën kontrollin de facto të Presidentit Rexhep Tajip Erdogan, i cili kundërshton besimet e gjera të mbahen në lidhje me politikën monetare.

” Niveli i normave të politikave të nevojshme për të sjellë stabilitet është një rritje nominale prej rreth 10 pikë përqindjeje “, tha Derek Halpenny, ekonomist në MUFG Bank Ltd.

Në terma realë, të përshtatura për inflacionin, normat janë ende jashtëzakonisht të ulëta, rreth 1.9%, përafërsisht niveli në të cilin ishin përpara se inflacioni të fillonte të rritej në fund të vitit 2016.

Barra private

Firmat turke ballafaqohen me kosto të larta të borxhit në krahasim me vendet e tjera në zhvillim.

Normat më të larta do të ishin të dhimbshme. Kostot e shërbimit të borxhit të kompanive turke janë tashmë të mëdha krahasuar me shumicën e vendeve të tjera të mëdha në zhvillim. “Për të frenuar inflacionin, për fat të keq, do t’ju duhet të keni një recesion,” tha Jan Dehn, kreu i hulumtimeve në Ashmore Group.

Instaloni kontrollet e kapitalit

Kombet shpesh përpiqen të shkurtojnë një krizë të monedhës duke i bllokuar investitorët nga marrja e parave jashtë vendit. Malajzia dhe Tajlanda kanë instaluar kontrollet e kapitalit gjatë krizës financiare aziatike të viteve 1990, ashtu si edhe Islanda pas vitit 2008.

Turqia ka penguar investitorët ndërkombëtarë që duan të shesin lirën, duke kufizuar transaksionet e derivateve.

Kjo është “një fazë e hershme” e kontrollit të kapitalit, tha Tatha Ghose, analist në Commerzbank AG, “por që ka të ngjarë të vazhdojë në qoftë se presioni kthehet ndaj lirës”.

Rifinancimi i nevojave

Disa investitorë nuk presin kontrollet e kapitalit të jenë të qëndrueshme, duke pasur parasysh se sa e varur është Turqia në financimin e huaj. Vitin tjetër vetëm, FMN llogarit, që bankat turke do të duhet të rinovojnë mbi 103 miliardë dollarë financim të jashtëm, me kompanitë turke që kanë nevojë për 84 miliardë dollarë të tjerë.

Shpenzoni rezerva valutore

Turqia mund të dorëzojë borxhet e dollarit duke përdorur rezervën zyrtare të saj, e cila arrin në 100 miliardë dollarë. Nigel Rendell, një analist në Medley Global Advisors, vlerëson se 30 miliardë dollarë dhe 50 miliardë dollarë në valutë të huaj do të mbushin boshllëkun për kompanitë dhe bankat turke.

Shumë nga rezervat zyrtare të bankës qendrore turke janë në ar ose në pronësi të bankave vendase dhe janë vendosur si rezerva të detyrueshme

Rezervat e qeverisë, megjithatë, mund të jenë më të vogla se ato që shfaqen: Vetëm gjysma aktualisht i përkasin bankës qendrore. Pjesa tjetër janë rezervat që bankat tregtare kërkojnë ligjërisht për të mbajtur në bankën qendrore për të mbështetur kreditimin e tyre.

Banka qendrore kohët e fundit lëshoi disa nga këto rezerva për bankat. Sa herë që e bën këtë, zvogëlon atë që është në dorë për të mbështetur monedhën përmes ndërhyrjes ose për të blerë importet e energjisë shumë të nevojshme.

Përdor politikën fiskale

Nëse do të ketë ndonjë recension, qeveria turke mund të rrisë shpenzimet për të zbutur goditjen, nxitjen e ekonomisë dhe shpëtimin e huamarrësve.

“Ju mund të imagjinoni lehtësisht një skenar sipas të cilit disa nga sektorët privat duhet të absorbohen nga bilanci sovran”, tha Viktor Szabo, një menaxher i lartë i investimeve në Aberdeen Standard Investments.

Të huazosh kapacitete

Barra e borxhit qeveritar të Turqisë është e ulët krahasuar me vendet e tjera në zhvillim dhe është zvogëluar gjatë dekadës së fundit

Borxhi i sektorit publik në Turqi si një përqindje e prodhimit të brendshëm bruto është i ulët – nën 30% – dhe aktualisht ka rënë gjatë dekadës së fundit. Ky numër nuk përfshin, megjithatë, detyrimet e konsiderueshme kontingjente të qeverisë lidhur me projektet e infrastrukturës të mbështetura nga shteti, të cilat sipas vlerësimeve të zotit Drijkoningen të Neuberger Berman arrin në rreth 19 miliardë dollarë.

Nxitni eksportet, shkurtoni importet

Rënia e monedhave shpesh rrit eksportet – për shkak se mallrat dhe shërbimet shkojnë jashtë vendit  pak më shtrenjtë – dhe zhvendoset konsumimi larg importeve. Së bashku kjo redukton nevojat e financimit të jashtëm të ekonomisë. Turizmi turk tashmë ka përfituar nga një lira më e ulët: Sipas S&P, biletat e udhëtimit u rritën më shumë se 30% në maj.

Asnjë ribalancim

Gjatë dy viteve të fundit, deficiti i llogarisë rrjedhëse të Turqisë u zgjerua edhe kur lira ra.

Por Turqia është shumë e varur nga energjia e importuar, e cila përbën dy të tretat e deficitit të llogarisë korente. Ndërsa lira ra në dy vitet e fundit, deficiti është zgjeruar në vend të ngushtimit, sepse importet e tilla nuk mund të reduktohen shpejt kur çmimet të rriten. Zoti Erdogan ka dhënë shenja se ai mund të kërkojë marrëveshje me kombet prodhuese të naftës, si Irani dhe Rusia, të cilat mund të përkeqësojnë marrëdhënien gjeopolitike të Turqisë me Shtetet e Bashkuara.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë