Analize

Bitcoin – Rrobat e reja të perandorit të zhveshur

Bitcoin ka dështuar në qëllimin e vet për t’u bërë një monedhë e pakontrolluar digjitale dhe akoma nuk përdoret për transferta të ligjshme. Miratimi si ETF nga qeveria amerikane nuk e ndryshon faktin se Bitcoin nuk është i përshtatshëm për të bërë pagesa apo investime.

Më 10 janar, komisioni i Letrave me Vlerë, SEC, në SHBA, aprovoi tregtimin e BTC si një fond në bursë. Për dishepujt, ky miratim tregon se investimet në Bitcoin janë të sigurta dhe se tani, triumfi nuk ka të ndalur. Ne nuk biem dakord me këto dy konstatime dhe ritheksojmë se vlera e Bitcoin është zero. Për shoqërinë, një rikthim i ciklit të rritjes së Bitcoin është një perspektivë e tmerrshme. Dhe dëmi kolateral do të jetë masiv, duke përfshirë dëmin mjedisor dhe rishpërndarjen përfundimtare të pasurisë në kurriz të më pak të pasurve.

Ne argumentojmë se Bitcoin ka dështuar në qëllimin e vet për t’u bërë një monedhë e pakontrolluar digjitale botërore. Qëllimi i dytë për të qenë një aset financiar, ishte po ashtu dështim. Ne kemi paralajmëruar për rrezikun e shoqërisë, mjedisit dhe një ndihmë nga ligjvënësit për rikthimin e flluskës së Bitcoin.

Të gjitha këto risqe janë materializuar.

Sot, transaksionet e Bitcoin janë ende të joeficiente, të ngadalta dhe të kushtueshme. Jashtë aktiviteteve kriminale, kriptomonedha pothuajse nuk përdoret fare. Nismat e rregullatorëve për të goditur përdorimin e saj nga kriminelët nuk kanë qenë të suksesshme. Bitcoin nuk është i përshtatshëm as si formë investimi. Nuk gjeneron të ardhura, nuk përdoret për prodhimtari dhe nuk ka avantazhe sociale apo vlerësim.

Prodhimi i Bitcoin (mining) dëmton fort mjedisin, sa një shtet i tërë dhe çmimet më të larta të BTC nënkuptojnë shkallë më të lartë ndotje. Përveç këtyre faktorëve, Bitcoin është dëmtuar dhe nga skandalet e njëpasnjëshme.

Pse po ringjallet ‘macja e vdekur’?

Nxitja në vjeshtë e 2023-shit nisi nga pritjet se Rezerva Federale do të ulte normën e interesit, qeveria do të miratonte ETF dhe ngjarja e përgjysmimit. Të gjitha këto ndikuan në një rritje të shpejtë të parave në Bitcoin, duke zgjeruar më tej flluskën.

Ndërsa rritja aktuale ushqehet nga faktorë të përkohshëm, ka tre arsye strukturore që mund të shpjegojnë qëndrueshmërinë e tij në dukje: manipulimi i vazhdueshëm i "çmimit" në një treg të parregulluar pa mbikëqyrje dhe pa vlerë të drejtë, kërkesa në rritje për "monedhën e krimit". ”, dhe mangësi në gjykimet dhe masat e autoriteteve.

Manipulimi i çmimit

Historia e Bitcoin dominohet nga manipulimet e çmimit dhe mashtrimit. Kjo nuk është aspak surprizuese për një aset që nuk ka vlerë fikse. Platformat e kriptomonedhave u mbyllën dhe shumë operatorë u dënuan për mashtrim. Manipulimi mund të jetë bërë më efektiv pasi vëllimet e tregtimit u zvogëluan ndjeshëm gjatë rënies së theksuar të fundit të quajtur "dimër kripto" pasi ndërhyrja në treg ka më shumë ndikim kur likuiditeti është i ulët. Sipas një vlerësimi, vëllimi mesatar i tregtimit të Bitcoin midis 2019 dhe 2021 ishte rreth 2 milionë Bitcoin, krahasuar me 500.000 në 2023.

Monedha e krimit: financimi i së keqes

Siç theksojnë shpesh kritikat: një mjet kyç i ofruar nga kripto është financimi i terrorizmit dhe krimeve si pastrimi i parave dhe ransomëare. Kërkesa për këtë përfitim famëkeq është e madhe – dhe në rritje.

Pavarësisht rënies së tregut, vëllimi i transaksioneve të paligjshme ka vazhduar të rritet. Gama e aplikimeve të mundshme është e gjerë.

Bitcoin mbetet zgjedhja kryesore për pastrimin e parave në botën dixhitale, me adresa të paligjshme që transferuan 23.8 miliardë dollarë në kripto në vitin 2022, duke shënuar një rritje prej 68.0% nga viti i kaluar. Përafërsisht gjysma e këtyre fondeve u derdhën përmes shkëmbimeve të zakonshme, të cilat, pavarësisht se kanë masa përputhshmërie, shërbejnë si kanale për konvertimin e kriptove të paligjshme në para. (Chainanalysis, 2024).

Për më tepër, kripto vazhdon të jetë mjeti i preferuar për pagesat e ransomëare, me sulmet ndaj spitaleve, shkollave dhe zyrave qeveritare që japin 1.1 miliardë dollarë në 2023, krahasuar me 567 milion dollarë në 2022.

Paragjykim nga autoritetet?

Komuniteti ndërkombëtar fillimisht e pranoi mungesën e përfitimeve pozitive sociale të Bitcoin. Ligjvënësit hezituan të konkretizonin rregulloret për shkak të natyrës abstrakte të udhëzimeve dhe shqetësimeve mbi divergjencën e Bitcoin nga aktivet tradicionale financiare. Megjithatë, presioni nga lobistët e mirëfinancuar dhe fushatat e mediave sociale nxitën kompromise, duke u kuptuar si një miratim i pjesshëm i investimeve në Bitcoin.

Në Europë, Rregullorja e Tregjeve në Asetet Kripto (MiCA) e qershorit 2023 synonte të frenonte emetuesit dhe tregtarët mashtrues të njësive të kriptove me - pavarësisht synimeve fillestare drejt aseteve të vërteta kripto - , një fokus eventual në monedhat e qëndrueshme dhe ofruesit e shërbimeve, megjithëse pa rregulluar dhe duke kufizuar Bitcoin në vetvete. Në të njëjtën kohë, të huajt më pak të informuar mund të kenë përshtypjen e rreme se me MiCA në vend, Bitcoin do të ishte gjithashtu i rregulluar dhe i sigurt.

Në SHBA, qasja e SEC ndaj ETF-ve të Bitcoin fillimisht përfshinte kompromise, duke favorizuar ETF-të e së ardhmes për shkak të paqëndrueshmërisë së tyre më të ulët të perceptuar dhe rrezikut më të ulët të manipulimit të çmimeve. Megjithatë, një vendim gjykate në gusht 2023 e detyroi SEC të autorizojë ETF-të spot, duke çuar në një rritje të konsiderueshme të tregut.

As Shtetet e Bashkuara dhe as BE deri më tani nuk kanë ndërmarrë ndonjë hap efektiv për të adresuar konsumin e energjisë së Bitcoin, pavarësisht dëshmive të ndikimit të tij të madh negativ në mjedis.

Natyra e decentralizuar e Bitcoin paraqet sfida për autoritetet, duke çuar ndonjëherë në fatalizëm rregullator të panevojshëm. Por transaksionet e Bitcoin ofrojnë pseudonimitet në vend të anonimitetit të plotë, pasi çdo transaksion është i lidhur me një adresë unike në blockchain publik. Prandaj, Bitcoin ka qenë një mjet i mallkuar për anonimitetin, duke lehtësuar aktivitetet e paligjshme dhe duke çuar në veprime ligjore kundër shkelësve përmes gjurmimit të transaksioneve (Greenberg, 2024).

Për më tepër, duket e gabuar që Bitcoin nuk duhet t'i nënshtrohet një ndërhyrjeje të fortë rregullatore, deri në ndalimin praktik të saj.

Rrjeti Bitcoin ka një strukturë qeverisëse në të cilën rolet u caktohen individëve të identifikuar. Autoritetet mund të vendosin që këto të ndiqen penalisht duke pasur parasysh shkallën e madhe të pagesave të paligjshme duke përdorur Bitcoin. Financat e decentralizuara mund të rregullohen me aq forcë sa ligjvënësi e konsideron të nevojshme.

Zhvillimet e fundit, të tilla si rritja e gjobave për kontrollet e dobëta (Noonan dhe Smith, 2024). dhe marrëveshjen e BE-së për të forcuar rregullat kundër pastrimit të parave për kripto-asetet. sugjerojnë një njohje në rritje të nevojës për rregullim më të rreptë në hapësirën e njësisë së kriptove.

Konkluzioni

Niveli i çmimeve të Bitcoin nuk është një tregues i qëndrueshmërisë së tij. Nuk ka të dhëna themelore ekonomike, nuk ka vlerë të drejtë nga e cila mund të nxirren parashikime serioze. Nuk ka "provë çmimi" në një flluskë spekulative. Në vend të kësaj, një rikthim i flluskës spekulative tregon efektivitetin e lobit të Bitcoin. Kapitalizimi i "tregut" përcakton dëmin e përgjithshëm shoqëror që do të ndodhë kur shtëpia e kartave të shembet. Është e rëndësishme që autoritetet të jenë vigjilente dhe të mbrojnë shoqërinë nga pastrimi i parave, krimet kibernetike dhe krimet e tjera, humbjet financiare për personat më pak të arsimuar financiarisht dhe dëmet e mëdha mjedisore. Kjo punë nuk është kryer ende.

Publikim i Bankës Qendrore Europiane, nga ekspertët Ulrich Bindseil and Jürgen Schaaf

Marrë me shkurtime, Gazetasi.al


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë