Lajm i “sapopjekur”: bageta, buka e gjatë me kore, një element kryesor i jetës franceze, i është dhënë statusi i veçantë, duke e vendosur atë në një panteon kulinarie së bashku me shijet e tjera ushqimoree nga e gjithë bota.
"Njohuria artizanale dhe kultura e bagetës" njihet tashmë zyrtarisht në listën e UNESCO-s të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale, njoftoi organizata të mërkurën.
UNESCO - organi kulturor i OKB-së - e përkufizon trashëgiminë kulturore jomateriale si "tradita ose shprehje të gjalla të trashëguara nga paraardhësit tanë tek pasardhësit".
Bageta i bashkohet ushqimeve dhe kulturave të tjera të kuzhinës në listën e UNESCO-s të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale, duke përfshirë picën napolitane, birrën belge, "dietën mesdhetare" apo edhe kafen arabe
Bulongeritë në Francë zakonisht shesin lloje të shumta të bagetave, por më të mirat njihen ato tradicionalet.
Ato bëhen vetëm me katër përbërës -- miell, ujë, kripë dhe maja ose maja -- dhe duhet të piqen në vend.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.