Si duket, insektet janë duke kërkuar rrugën e tyre për t’u bërë pjesë e menusë në tryezat europiane të ngrënies pasi rregullatori i sigurisë ushqimore në Europë miratoi brumbujt si të sigurt për konsum njerëzor.
Njoftimi nga Autoriteti Europian i Sigurisë së Ushqimit tregonte që larvat e brumbujve shpejt mund të bluhen dhe të përdoren si një miell i pasur me proteina për të bërë makarona dhe bukë, ose të konsumohen tërësisht në skuqje dhe receta të tjera.
Vendimi parashikon një ngritje për kompani të tilla si Micronutris, një fermë franceze e insekteve të ngrënshëm dhe kompani të tjera duke përfshirë AgriProtein të Afrikës së Jugut, Protix në Hollandë dhe një kompani tjetër franceze, Ynsect, e cila po ndërton një fermë të re me prodhim kapacitet prej më shumë se 100,000 ton produkte në vit.
Pyetja më e madhe, mbase, është nëse europianët do të dëshirojnë të hanë produkte të bëra me brumbuj.
Giovanni Sogari, një studiues i konsumit në Universitetin e Parmës në Itali tha se shumë mund ta kenë të vështirë në fillim.
“Ka arsye që rrjedhin nga përvojat tona shoqërore dhe kulturore, i ashtuquajturi” faktori yuck “, që e bën mendimin e ngrënies së insekteve të neveritshëm për shumë evropianë. Me kohën dhe ekspozimin, qëndrime të tilla mund të ndryshojnë”. thotë ai.
Ekziston gjithashtu një ndërgjegjësim në rritje për kostot mjedisore të prodhimit të mishit të viçit dhe formave të tjera të proteinave shtazore që mund të gjenerojnë një farë interesi për të përdorur brumbujt, veçanërisht midis konsumatorëve më të rinj, shumë prej të cilëve tashmë janë duke rritur përqindjen e ushqimeve me bazë bimore në dietat.
“Ka përfitime të qarta mjedisore dhe ekonomike nëse zëvendësoni burimet tradicionale të proteinave shtazore me ato që kërkojnë më pak ushqim, prodhojnë më pak mbeturina dhe rezultojnë në më pak emetime të gazrave serë”, tha Mario Mazzocchi, një statisticien ekonomik në Universitetin e Bolonjës.
“Miratimi i dietave me bazë insekte mund të përmirësojë gjithashtu sigurinë e ushqimit.” tha ai.
Ndoshta do të duhet pak kohë para se të përhapet aq shumë ngrënia e insekteve sa në Romën e lashtë ose në Tajlandën e sotme, ku karkalecat dhe insekte të tjerë janë skuqur dhe vlerësuar për aromën e tyre.
Në Laos, milingonat përdoren për të bërë një ushqim të veçantë, e shërbyer me hudhër, spec djegës dhe oriz. Në Japoni, Perandori i ndjerë Hirohito, i cili vdiq në 1989, thuhet se i pëlqenin grerëzat e konservuara.
Insektet vazhdojnë të jenë pjesë e dietës së disa njerëzve në Meksikë. Në përgjithësi, rreth dy miliardë njerëz konsumojnë rregullisht insekte, sipas studimit nga Kombet e Bashkuara, i cili ka studiuar rolin që mund të luajnë insektet në plotësimin e nevojave globale të ushqimit.
Burimi: Wall Street Journal. Përshtati: Gazeta “Si”
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.