Çokollata ka pasur prej kohësh një reputacion të keq për shkaktimin e njollave. A ka ndonjë të vërtetë në të? Apo është diçka që prindërit u thonë fëmijëve të tyre që të shmangin ushqimet e ëmbla në supermarket?
Në vitet 1960, disa studime analizuan marrëdhënien midis çokollatës dhe akneve. Studimi më i madh asokohe, i cili rekrutoi vetëm 65 pjesëmarrës, nuk gjeti asnjë lidhje mes të tyre. Por ky studim që atëherë është kritikuar për të metat e shumta.
Ndonëse çokollata mund të jetë ‘jashtë përdorimit’ gjatë dietave, studimet më të fundit sugjerojnë se në fakt mund të ketë shumë lidhje midis dietës dhe akneve, veçanërisht dietës perëndimore, e cila është e lartë në yndyrna të ngopura, sheqer dhe qumësht.
“Aknet e mëdha ose të vazhdueshme nga adoleshenca dhe mosha e rritur shkaktohen kryesisht nga gjenetika”, thotë Beibei Du-Harpur, dermatologe dhe pedagoge klinike në Universitetin e Londrës. Kjo ndodh sepse gjenet tona përcaktojnë madhësinë e gjëndrave dhjamore të lëkurës sonë, të cilat prodhojnë vaj.
Rastet e akneve tek të rriturit kanë qenë në rritje vitet e fundit, veçanërisht te femrat, por nuk ka asnjë arsye të vetme për këtë, thotë Du-Harpur. Por, shton ajo, ka disa faktorë mjedisorë në jetën tonë të përditshme që mund të luajnë një rol.
“Në përgjithësi, mënyra se si jetojmë ndikon në trupin tonë dhe ndoshta aknet janë një manifestim i kësaj”, thotë ajo.
Në një studim, studiuesit argumentojnë se aknet përkeqësohen nga mënyrat e jetesës moderne, duke përfshirë një dietë perëndimore të pasur me sheqer dhe yndyrë por shtuan se ndërveprimi midis shëndetit, funksionit imunitar, dietës, inflamacionit, stresit dhe ekspozimeve mjedisore ka nevojë për më shumë kërkime.
Shkaktarë të tillë mund të përfshijnë stresin apo luftimin e infeksioneve, thotë Zainab Laftah, dermatologe.
A mund të shkaktojë çokollata akne?
60 vjet pasi u ‘fajësuan’ për herë të parë për shkaktimin e akneve, shumë njerëz ende e konsiderojnë çokollatën si një shkaktar të mundshëm. Rreth nëntë në çdo 10 pacientë që Laftah sheh në klinikën e saj e pyesin atë se çfarë ushqimesh mund të heqin nga dieta e tyre për të përmirësuar aknet e tyre dhe çokollata është një nga ushqimet më të zakonshme për të cilën ata e pyesin.
“Ka një keqkuptim, dhe gjithashtu pak të vërtetë,” thotë ajo.
Ndërsa faktori kryesor është predispozita gjenetike, disa komponentë në dietën e një personi mund të provokojnë inflamacion, thotë Laftah. Disa njerëz do t’i përgjigjen mirë grupeve të veçanta ushqimore, të tilla si qumështi, shton ajo, por kjo është e rrallë dhe mund të lidhet me një intolerancë.
Disa studiues janë përpjekur të zbulojnë efektet e përbërësve individualë të çokollatës për të parë se cilët përbërës mund të lidhen me aknet, por studimet nuk janë përfundimtare dhe janë relativisht të vogla. Një studim në vitin 2011 ekzaminoi efektet e 100% të çokollatës së zezë në aknet, që do të thotë se testoi efektet e çokollatës pavarësisht nga përmbajtja e saj e sheqerit. Ata zbuluan se konsumi i çokollatës ishte ende i lidhur me aknet e përkeqësuara, por studimi përfshiu vetëm 10 pjesëmarrës dhe nuk kishte asnjë grup kontrolli placebo.
Një arsye për një lidhje midis akneve dhe dietës në përgjithësi mund të zbresë në indeksin glicemik të ushqimeve (GI), i cili tregon se sa shpejt një ushqim mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak dhe trup. Studime të shumta kanë gjetur një lidhje midis ushqimeve me GI të lartë si frutat, buka dhe makaronat dhe simptomave të akneve.
Arsyeja që ushqimet me GI të lartë mund të përkeqësojnë aknet, thotë Laftah, është sepse ato shkaktojnë një rritje të niveleve të insulinës në trup, gjë që nxit inflamacionin, i cili rrit prodhimin e sebumit në lëkurë, i cili më pas mund të bllokojë poret tona dhe të çojë në akne. Megjithatë, çokollata në fakt ka një GI të ulët deri në mesatare.
Një grup tjetër kërkimi ka parë më gjerësisht marrëdhënien midis akneve dhe dietës perëndimore (e cila gjithashtu është e mbushur me ushqime me GI të lartë).
Studime të shumta të popullsisë tregojnë një lidhje midis akneve dhe ngrënies së ushqimeve me yndyrë të lartë dhe me sheqer. Studimi më i madh i këtij lloji, i botuar në vitin 2020, krahasoi aknet dhe modelet dietike të më shumë se 24,000 njerëzve. Studiuesit identifikuan se dieta perëndimore ndoshta luan një rol në akne.
Në mënyrë thelbësore, ndërsa disa modele diete me kalori të larta, lëndë ushqyese të ulëta ndoshta do të kontribuojnë në inflamacion të shkallës së ulët në të gjithë trupin dhe kjo mund të shfaqet si akne vetëm tek dikush që tashmë është gjenetikisht i prirur ndaj tyre.
Në përgjithësi, një dietë që është e mirë për shëndetin e përgjithshëm, e pasur me fruta dhe perime dhe ushqime të tjera të pasura me antioksidantë, është e mirë edhe për lëkurën tonë.
“Trupi punon në koordinim, kështu që gjërat që janë të mira për zemrën, zorrët dhe trurin janë të mira edhe për lëkurën”, thonë ekspertët.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



