Treg

A ka mbaruar funksionin OPEC-u?

Pas 60 vjetësh, organizata po lufton për të përballuar pandeminë dhe pikun e naftës - por ka një rrugë të gjatë përpara.

Në shtator, Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) mbushi 60 vjet - një përvjetor që vjen në një moment kritik të historisë së saj. Fuqia e organizatës mbi çmimet e naftës është rritur dhe zbehur gjatë gjithë jetës së saj, por kurrë më parë se në pandeminë e COVID-19 nuk ishte vënë në pikëpyetje ekzistenca e saj. Pas hezitimit fillestar dhe keqllogaritjeve të mëdha, që nga Prilli, OPEC ka luajtur me ngurrim rolin e stabilizuesit të tregut për të shpëtuar industrinë e naftës që ishte afër kolapsit. Tani duke parë pikun e kërkesës dhe një mjedis energjie shumë më konkurrues sesa në të kaluarën, OPEC duhet të lerë mënjanë ambiciet e tij oligopoliste dhe të aspirojë të shërbejë kryesisht si ekuilibrues.

Gjatë gjashtë dekadave të fundit, tregu i naftës ka evoluar në mënyrë thelbësore si në anën e kërkesës ashtu edhe në atë të ofertës, duke e detyruar OPEC-un të adaptohet vazhdimisht, edhe kur dukej i vjetëruar. Por, siç ka argumentuar profesori i Princeton Robert Keohane, institucionet ndërkombëtare rrallë vdesin: "Ato janë më të lehta për t'u mirëmbajtur sesa për t'u krijuar". Dhe kështu, përmes tre fazave, OPEC vazhdoi.

Mes 1960 dhe 1980, OPEC veproi si një sfidues gjeopolitik. Si pjesë e procesit të dekolonizimit që kishte filluar pas Luftës së Dytë Botërore, anëtarët e tij themelues - Irani, Iraku, Kuvajti, Arabia Saudite dhe Venezuela - dëshironin të rimerrnin kontrollin e rezervave të tyre të naftës, të cilat atëherë ishin nën kontrollin de facto të një grushti ndërmarrjesh perëndimore shumëkombëshe. Në 1973, ndërsa prodhuesit e naftës në Teksas nuk mundën të ishin në gjendje të mbanin hapin e kërkesës së brendshme në rritje të SHBA-ve, karteli arriti të gjunjëzonte ekonomitë perëndimore si hakmarrje për mbështetjen e Uashingtonit për Izraelin gjatë Luftës Yom Kippur.

Kjo goditje e parë ndaj naftës, e cila u pasua nga një e dytë në vitin 1979 e shkaktuar nga revolucioni iranian, nxiti konsumatorët perëndimorë të kërkonin burime alternative të energjisë, të përmirësonin efikasitetin e energjisë dhe të përpiqeshin të ulnin varësinë e tyre nga nafta. Siç e ka thënë një analist: "Kur çmimi i diçkaje thelbësore si nafta rritet, njerëzimi bën dy gjëra: gjen më shumë prej saj dhe gjen mënyra për ta përdorur më pak." Shumë shpejt, OPEC jo vetëm u ballafaqua me kërkesë më të ulët, por edhe me më shumë fuçi naftë bruto që vinte nga prodhuesit jo-OPEC si Alaska, Meksika, Norvegjia dhe Bashkimi Sovjetik.

Nga 1980 në 2000, OPEC iu përgjigj sfidave duke u përpjekur të bëhej një kartel. Në këtë fazë të dytë, organizata u përpoq - jo me shumë sukses - të sillej si një kartel i duhur, duke synuar një tavan ashtu edhe një çmim dyshemeje, teksa rregullonte prodhimin në përputhje me rrethanat. Lideri i padiskutueshëm i OPEC-ut, Arabia Saudite, bëri shumicën e rregullimeve. Çmimet nuk mund të rriteshin shumë shpejt, ose kërkesa globale do të binte. Por as ato nuk mund të binin shumë ndjeshëm, përndryshe të ardhurat do të vuanin. Në teori, kuotat e prodhimit, të miratuara për herë të parë në 1982, kishin për qëllim të shërbenin si një mekanizëm reagues nga ana e furnizimit për të ndihmuar çmimet e spotit të qëndronin brenda intervalit të dëshiruar. Në realitet, mashtrimi, lufta dhe konkurrenca e jashtme minuan efektivitetin e strategjisë së OPEC-ut.

Vetëm ngritja e një Kine të etur për naftë në vitet 2000 e lehtësoi kartelin duke ngritur çmimet në lartësitë historike - me krahasimin West Texas Intermediate (WTI), një nga indekset kryesore globale, duke arritur afër 150 dollarë për fuçi në 2008. Deri në 2014, OPEC mbeti një lloj vëzhguesi pasiv i tregut (me një përpjekje të shkurtër për të qenë më aktiv gjatë recesionit të madh). Për sa kohë që kërkesa për naftë rritej, çmimet po ashtu rriteshin, dhe OPEC nuk u mundua të ndërhynte. Por me fillimin e revolucionit të gazit në Shtetet e Bashkuara në 2014, OPEC pa fuqinë e tij oligopoliste duke u gërryer edhe një herë. Që atëherë, organizata ka luftuar për të gjetur një rol të ri.

Fillimisht, Arabia Saudite dukej se nuk dëshironte të vepronte si prodhues i lëkundur - domethënë, për të shkurtuar ose rritur prodhimin për të stabilizuar çmimet globale - për të nxitur prodhuesit amerikanë jashtë tregut. Midis vitit 2014 dhe fillimit të vitit 2016, çmimet e naftës ranë nga pothuajse 110 dollarë për fuçi në 29 dollarë. Por në vitin 2016, rrjedhja e financave publike e detyroi OPEC-un në një aleancë të pakëndshme, të ashtuquajturën OPEC +, me Rusinë dhe një numër vendesh brenda orbitës së saj gjeopolitike, të kundërshtonte kërcënimin e SHBA-ve. Por brishtësia e OPEC + është bërë shumë e qartë gjatë krizës COVID-19.

Sa i përket çdo karteli, zbatimi i pajtueshmërisë me kuotat e dakordësuara ka përfaqësuar gjithmonë sfidën kryesore për OPEC, misioni i të cilit është të stabilizojë çmimet e naftës në mënyrë që të maksimizojë të ardhurat për qeveritë e varura nga energjia. Kur OPEC u kthye në OPEC +, anëtarësia e tij u zgjerua nga 13 vende në 24, duke e bërë koordinimin edhe më të vështirë, veçanërisht midis rivalëve të tillë si Arabia Saudite dhe Rusia. Riad dëshironte që kjo aleancë të bëhej e përhershme, duke këmbëngulur vazhdimisht në ndërprerjet e prodhimit. Në vend të kësaj, Moska dëshironte një partneritet të përkohshëm, duke shfaqur një shkallë tolerance për prodhimin e lartë dhe çmimin e ulët.

Por kur pandemia COVID-19 filloi të përhapet në të gjithë botën në muajin mars, të gjitha ndryshimet u kristalizuan papritur. Dështimi fillestar i OPEC + për të arritur një marrëveshje për të ulur prodhimin përballë kërkesës në rënie të lirë shkaktoi një luftë çmimesh që përfundoi me uljen e standardit të naftës për herë të parë në histori dhe pa kapacitete magazinimi. Duke mësuar leksionin në mënyrën më të vështirë, në prill, OPEC + arriti një marrëveshje diplomatike të paparë, duke rënë dakord për të ulur prodhimin në shumën prej 9.7 milion fuçi në ditë (pothuajse 10 përqind e prodhimit global), duke pasur edhe mbështetjen e vendeve të tjera të G-20 . Me përmirësimin e kërkesës dhe siç u vendos fillimisht, kontrollet mbi prodhimin u lehtësuan pak në gusht dhe ka të ngjarë të konfirmohen edhe më pas.

Dhe deri më tani, pajtueshmëria me marrëveshjen që imponon shkurtime të mëdha të prodhimit në ekonomitë e brishta të varura nga nafta ka qenë e lartë, afër 100 përqind. Kjo është për shkak jo vetëm të frikës nga një luftë e re çmimesh, por edhe për futjen e një mekanizmi që detyron nënshkruesit jokompetentë të kompensojnë prodhimin e tepërt duke prodhuar nën kuotën e tyre për një numër të caktuar javësh. Kjo është metoda më efektive që OPEC ka gjetur ende për të shmangur mashtrimin. Ndërkohë, zotimet e besueshme dhe një strategji e mirë-komunikuar për të rikthyer kufijtë e prodhimit kanë vendosur pritjet e tregut dhe kanë mbajtur çmimet relativisht të qëndrueshme.

Përgjigja e OPEC + gjatë pandemisë COVID-19 duhet të jetë një model për aktivitetet e tij në të ardhmen. Ajo nuk duhet të veprojë vetëm si një stabilizues i tregut gjatë krizave akute. Në vitet e ardhshme, organizata do të mbikëqyrë kalimin nga karburantet fosile drejt energjisë së rinovueshme. Pandemia ka përshpejtuar tendencat në lëvizjen dhe organizimin e punës që tashmë po çonin në kërkesë më të ulët për naftë. Për më tepër, përkundër sfidave të paraqitura nga një Kongres i mundshëm i ndarë, një ekonomi amerikane më e gjelbër mbetet përparësi e presidencës së Biden. Kina dhe Europa, gjithashtu, po tërhiqen nga nafta.

Nga ana tjetër, kërkesa globale do të jetë në rënie. Në mënyrë që të shmanget një rënie drastike e çmimeve, furnizimi do të duhet të rregullohet vazhdimisht për të balancuar tregun dhe për të vendosur një dysheme mbi çmimet e naftës. Vetëm një aleancë e tillë si OPEC +, e cila përfaqëson rreth 45 përqind të prodhimit global, mund të garantojë shkallën e gatishmërisë së nevojshme për të kompensuar tepricat e prodhimit. Prodhuesit amerikanë janë shumë dhe shumë të vegjël për të bashkëpunuar. Për këtë arsye, OPEC + duhet të evoluojë nga një aleancë e përkohshme në një organizatë të duhur për të formuar në mënyrë të besueshme pritjet e tregut.

Krijimi i një dyshemeje çmimesh do të jetë thelbësore për uljen e paqëndrueshmërisë së tregut, ruajtjen e shëndetit financiar të industrisë dhe shmangien e trazirave politike në rajone kyçe siç është Lindja e Mesme. Kjo nuk do të nënkuptojë çmime veçanërisht të larta, sepse çdo përpjekje për të shkurtuar prodhimin ashpër dhe përtej asaj që nevojitet nga tregu, do të inkurajonte prodhuesit e shkathët të SHBA-vepër të hapur rubinetin dhe për të rritur prodhimin, duke ulur përsëri çmimet. Me fjalë të tjera, në kontekstin aktual të tregut konkurrues, OPEC + është në gjendje të vendosë dyshemenë e çmimeve, ndërsa prodhuesit e amerikan vendosin tavanin e çmimit.

Dhe nëse OPEC + luan kartat e saj drejtë, mund të përfundojë duke u bërë një forum i vlefshëm për shkëmbimin e informacionit kritik dhe ndarjen e praktikave më të mira midis vendeve anëtare për t'i bërë ekonomitë e tyre më pak të varura nga të ardhurat nga eksportet e papërpunuara, ndërsa vendoset që të jetë një lojtar kryesor në ekonomitë e gjelbra, gjithashtu.

OPEC + mbetet një aleancë e brishtë. Anëtarët e tij shpesh janë konkurrentë gjeopolitikë dhe sundojnë shoqëri shumë të turbullta, duke krijuar një terren pjellor për përplasje interesash. Por pandemia duhet të shfrytëzohet si një mundësi për të shënuar një fillim të ri për organizatën. / Burimi :foreignpolicy.com / Në shqip: Gazeta "Si" /


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë