Lexo me "Si"

A ka komedia më shumë për të thënë për gjendjen njerëzore sesa tragjedia?

Në kujtimet e tij “All About Me”, legjenda 95-vjeçare e Hollivudit përfundon: “Nëse mund të qeshësh, mund t’ia dalësh”

Në fund të kujtimeve të tij çuditërisht zbavitëse, Mel Brooks shkruan: “Komedia është një gjë e çuditshme, por shumë e bukur”.

“Edhe pse duket marrëzi, budallallëk dhe çmenduri, komedia ka më shumë për të thënë për gjendjen njerëzore. Sepse nëse mund të qeshësh, mund t'ia dalësh. Ju mund t’u mbijetoni gjërave të këqija, vetëm kur keni një sens humori”.

Komedia duket jashtëzakonisht e thjeshtë, pothuajse banale, por nga ana tjetër ka edhe pretendime. Për pasojë a ka vërtet “më shumë për të thënë për gjendjen njerëzore”? A është kjo ndjekje në dukje e parëndësishme – përdorimi i zgjuarsisë dhe budallallëkut për të shkaktuar një përgjigje të thellë aq elementare sa mund të ngatërrohet me foshnjërinë – më e thellë sesa vetë një tragjedi e madhe?

Gjëja e çmendur është se, pasi të keni kaluar nëpër 450 faqet e mëparshme, ju mund kuptoni filozofinë e Brooks. Në moshën 95-vjeçare, me filmat nga “The Producers” e deri te “Robin Hood: Men in Tights” që sigurojnë vendin e tij në panteonin e Hollivudit, ai kualifikohet për çmimin “mbreti i komedisë”. Por ai gjithashtu vë theksin se komedia është mbret.

Në këtë pikë rritet dyshimi se ndoshta Brooks ka jetuar më gjatë se shumica, sepse ai ka qeshur më shumë - dhe ndoshta ai na ka bërë të qeshim më fort se shumë komedianë të tjerë pikërisht për shkak të kuptimit të tij të shkurtësisë së jetës. Natyra e bujshme e shumë momenteve të shquara të krijimtarisë së tij na bëjnë të ndihemi të gjallë. Siç tha producenti i Blazing Saddles: “Unë i them botës ‘Bëni zhurmë!’ është linja e Brooks.

“Komedia ka më shumë për të thënë për gjendjen njerëzore. Nëse mund të qeshësh, mund t'ia dalësh: aktori dhe regjisori Mel Brooks në 1976

Kjo autobiografi - e nisur në izolimin e parë të Covid - nuk përmban zbulime të mëdha për autorin e saj shumë të intervistuar. Natyrisht, ka një vlerë të brendshme për të shkruar personalitetin e dikujt në shtyp për pasardhësit.

Më gjerësisht, duke hartuar progresin e tij në biznesin e ‘komedisë’– të cilin, si foshnja e adhuruar e familjes Kaminsky, e filloi ndërsa ishte ende në pelena – ai planifikon një kurs qëndrueshmërie dhe sfide. Ai nuk bën ndonjë gjë të madhe për vdekjen e babait të tij kur ishte vetëm dy vjeç. Libri është i fortë në anekdotë, i shkurtër në analizë apo autokritikë.

Por kjo humbje e hershme e Brooks do ta ndjekë për shumë kohë. “Ishte një lloj depresioni që me të vërtetë nuk më la kurrë”, thotë ai. Ose, siç tha Kenneth Tynan: “Të gjitha shqetësimet që shfaqen në komedinë e Brooks-it kanë të njëjtin burim: një frikë - ose për ta thënë më ndryshe, një urrejtje - nga vdekja”.

Rrëfimi i pakontestueshëm i Brooks për veten e tij befas fillon të duket më pak prozaik. Ai flet për kohët e errëta, dëshirën e tij, zilinë e tij, humbjet e temperamentit apo nervave. Por vendosmëria e tij për të ndjekur të qeshurën, duke regjistruar detajet e asaj që e bëri atë të shpërthejë dhe materiali që mori “të qeshura të mëdha”, nuk është vetëm për fansat, apo një studim për vetë-urim (i nxitur nga suksesi edhe pse ai është), shpreh një nevojë për të lëvizur nga shakaja në shaka; për të “lëvizur të qeshurën e egër në grykën e vdekjes”, siç e thotë “Love’s Labour’s Lost”, komedia e hershme e William Shakespeare.

Disa nga kapitujt e mëvonshëm marrin një fjalim pranimi të çmimeve (ai përfshin edhe një tekst nga Obama). Siç mund ta prisni, materiali më i gjallë vjen nga rinia e tij; deri në moshën 9-vjeçare kur detyrat e shtëpisë e zbutën argëtimin, ai ishte në një lloj parajse, pavarësisht varfërisë.

Imazhi i adoleshentit Brooks është ndjekur nga të qeshurat në çdo kohë.

Brooks – i cili mori mbiemrin e vajzërisë së nënës së tij, Brookman, dhe ia shkurtoi atë – mori pjesë në çlirimin e Europës. “Ende sot… nëse hyj në një tualet, kam tendencën të qëndroj në ndenjësen e banjës… për të parë nëse ka ndonjë kurth për plaçkitje”.

Devotshmëria derdhet në përshkrimin e dashurisë së jetës së tij: aktoren Anne Bancroft. I goditur në shikim të parë, ai u martua me të në vitin 1964. “Mos u shqetëso. Unë besoj tek ti. Ju jeni i talentuar. Do të arrish shumë”, e siguroi ajo.

Anne Bancroft me burrin e saj, Mel Brooks në vitet 1960

Dhe ka një humbje të kohëve të fundit, largimi i shokut të tij, Carl Reiner. Në improvizimet me Reiner, Brooks do të luante “burrin 2000-vjeçar” të vdekur:

Carl: Cila është e preferuara nga të gjitha të dashurat që keni pasur?

Mel: Shirley.

Carl: Çfarë kishte të veçantë te Shirley?

Mel: Shoqja e saj Leila.

“Carl goditi dyshemenë”, shton Brooks. Dhe ju mund ta imagjinoni atë. Libri ka 498 përdorime të fjalës “dashuri”, 476 variante për fjalën “qesh”. Po për “vdekjen”? Vetëm 32. Dhe rezultati kuptohet...


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë