Nga Gazeta ‘Si’- Disa nga njerëzit më të shëndetshëm dhe më jetëgjatë në botë ndjekin praktikën e hara hachi bu — një filozofi të ushqyeri moderne.
Kjo praktikë vjen nga një mësim konfucian japonez i cili i udhëzon njerëzit të hanë vetëm derisa të jenë 80% të ngopur.
Kohët e fundit, ka fituar vëmendje si një strategji për humbjen e peshës.
Por, ajo nuk duhet të shihet si një metodë kufizimi dietik. Përkundrazi, ajo përfaqëson një mënyrë të ngrëni që mund të na ndihmojë të mësojmë të kemi vetëdije dhe mirënjohje ndërsa ngadalësojmë ritmin gjatë vakteve.
Hulumtimet mbi hara hachi bu janë të kufizuara. Studimet e mëparshme kanë vlerësuar modelet e përgjithshme dietike të atyre që jetojnë në rajone ku kjo filozofi e të ngrënit është më e zakonshme.
Provat në dispozicion sugjerojnë që hara hachi bu mund të zvogëlojë marrjen totale të kalorive ditore. Gjithashtu shoqërohet me shtim më të ulët në peshë afatgjatë dhe indeks më të ulët mesatar të masës trupore (BMI). Praktika gjithashtu përputhet me zgjedhje më të shëndetshme të modelit të të ngrënit tek burrat, ku pjesëmarrësit zgjedhin të hanë më shumë perime gjatë vakteve dhe më pak drithëra kur ndjekin hara hachi bu .
Hara hachi bu ndan gjithashtu shumë parime të ngjashme me konceptet e të ngrënit të vetëdijshëm ose të të ngrënit intuitiv. Këto qasje jo-dietike, të bazuara në vetëdije, inkurajojnë një lidhje më të fortë me urinë e brendshme dhe sinjalet e ngopjes. Hulumtimet tregojnë se të dyja qasjet mund të ndihmojnë gjithashtu në uljen e të ngrënit emocional dhe në përmirësimin e cilësisë së përgjithshme të dietës.
Provat sugjerojnë se rreth 70% e të rriturve dhe fëmijëve përdorin pajisje digjitale gjatë ngrënies. Kjo sjellje është lidhur me konsum më të lartë të kalorive, konsum më të ulët të frutave dhe perimeve dhe një incidencë më të madhe të sjelljeve të çrregullta të të ngrënit, duke përfshirë kufizimin, të ngrënit me tepri dhe të ngrënit e tepërt.
Për ata që mund të duan të ndjekin një qasje më të ndërgjegjshme dhe intuitive për të përmirësuar marrëdhënien e tyre me ushqimin, ja disa këshilla për të provuar:
1. Kontrolloni trupin tuaj para se të hani
Pyete veten: A jam vërtet i uritur? Dhe nëse po, çfarë lloj urie është ajo – fizike, emocionale apo thjesht e zakonshme? Nëse je fizikisht i uritur, mohimi i vetes mund të çojë në dëshira më të forta ose në ngrënie të tepërt më vonë. Por nëse ndihesh i mërzitur, i lodhur ose i stresuar, ndalo një moment.
2. Hani pa shpërqendrime
Largohuni nga ekranet dhe kushtojini vëmendje të plotë vaktit tuaj. Ekranet shpesh shërbejnë si shpërqendrim nga sinjalet tona të ngopjes, të cilat mund të kontribuojnë në ngrënien e tepërt.
3. Ngadalësoni dhe shijoni çdo kafshatë
Të ngrënit duhet të jetë një përvojë shqisore dhe e kënaqshme. Ngadalësimi na lejon të dimë kur jemi të ngopur dhe duhet të ndalojmë së ngrëni.
4. Ndani vaktet kur të mundeni
Lidhja dhe biseda janë pjesë e asaj që e bën ushqimin kuptimplotë. Lidhja gjatë vakteve është unike për njerëzit dhe një çelës për jetëgjatësinë.
5. Synoni vitamina
Sigurohuni që vaktet tuaja të jenë të pasura me vitamina, minerale, fibra dhe energji.
6. Praktikoni vetëdhembshurinë
Nuk ka nevojë të hash “në mënyrë perfekte”. Qëllimi i hara hachi bu është të jesh i vetëdijshëm për trupin tënd – jo të ndihesh fajtor për atë që po ha.
Është e rëndësishme të theksohet se hara hachi bu nuk synon të jetë një qasje kufizuese në të ngrënit. Ajo promovon moderimin dhe të ngrënit në harmoni me trupin tuaj – jo “të hash më pak”.
Kur shihet si një mjet për të humbur peshë, rrezikon të shkaktojë një cikël të dëmshëm kufizimi, çrregullimi dhe të ngrënit të tepërt – krejt e kundërta e etosit të ekuilibruar dhe intuitiv që synon të mishërojë. Përqendrimi vetëm në të ngrënit më pak gjithashtu shpërqendron nga aspekte më të rëndësishme të të ushqyerit – siç janë cilësia e dietës dhe ngrënia e lëndëve ushqyese thelbësore.
Kjo praktikë gjithashtu mund të mos i përshtatet të gjithëve. Atletët, fëmijët, të moshuarit dhe ata që jetojnë me sëmundje shpesh kanë nevoja më të larta ose më specifike ushqyese, kështu që ky model i të ngrënit mund të mos jetë i përshtatshëm për këto grupe.
Burimi: The Conversation/Përshtati Gazeta Si
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



