Keshilla

5 gabime ushqimore që duhen shmangur që të mos ju prishen pushimet

Pushimet shpeshherë janë sinonim i pezullimit të rregullave, zbulimeve të reja, dëshirës për të eksperimentuar dhe kjo ka një pafundësi aspektesh pozitive dhe avantazhesh për mirëqenien tonë, me kusht që të jemi të kujdesshëm që të mos bëjmë disa gabime, veçanërisht kur vjen puna tek ushqyerja.

Ekspertët e NATURALSALUS, një start-up inovativ i fokusuar në kërkimin dhe formulimin e produkteve natyrale, shpjegojnë se cilat janë gabimet më tipike që duhen shmangur kur jemi në udhëtim, në veçanti vende ku standardet e higjienës nuk janë të njëjta me ne dhe trupin tonë dhe japin disa këshilla të vlefshme për të zgjidhur problemin dhe për të ruajtur shëndetin tonë gastrointestinal.

5 gabimet më të zakonshme të ushqimit

1. Hani ushqime të papërpunuara

Me vapën jemi më të prirur të kërkojmë ushqime të freskëta sesa të gatuara. Ju dëshironi makarona ose oriz të ftohtë më shumë se supë.

Por kujdes, sepse jo të gjitha ushqimet e papërpunuara janë të sigurta. Për shembull, duke ngrënë peshk të papërpunuar ekziston rreziku i prekjes nga Anisakis, një parazitozë me pasoja edhe të rënda në trup. Nëse, nga ana tjetër, hamë mish dhe vezë të pagatuar, rreziku është salmoneloza, një bakter i njohur dhe i përhapur. Të dy infeksionet shkaktojnë të vjella, diarre dhe ethe.

Kushtojini vëmendje edhe rreziqeve që lidhen me ngrënien e perimeve të papërpunuara, të cilat mund të kontaminohen nga jashtëqitjet e kafshëve.

2. Ngrënia e ushqimeve që nuk janë ruajtur mirë

Ndryshimet e temperaturës në verë janë shumë të shpeshta dhe kjo bën që ushqimet të prishen. Për shembull, nëse kanë qenë jashtë frigoriferit dhe janë ekspozuar ndaj temperaturave të larta për më shumë se katër orë, nuk rekomandohet ngrënia e tyre, veçanërisht kur bëhet fjalë për mishrat. Edhe jogurtet, nëse nuk ruhen siç duhet, nuk mund të përballojnë një ditë të tërë larg shtëpisë. Djathërat në përgjithësi janë më pak delikat, por gjithsesi nxehtësia paraqet një rrezik konstant edhe për ushqimet më rezistente.

3. Ndryshoni zakonet tuaja

Trupi ynë është mësuar me rutinat, kur udhëtoni është e lehtë të gjeni veten me stomak dhe zorrë të çrregullt. Ndryshimi i ajrit, i orareve, i ritmeve, nuk na lejon të ruajmë rutinën tonë. Nëse kësaj i shtojmë se edhe në tavolinë ndryshojnë zakonet tona, ndoshta për shkak të dëshirës apo nevojës për të provuar kuzhinën vendase, vetëkuptohet që stomaku dhe zorrët kanë vështirësitë e tyre në përshtatje.

4. Kujdes nga uji

Hidratimi i mirë është thelbësor, por kini kujdes. Nëse ndodhemi në vende ku kushtet higjieno-mjedisore nuk kanë siguri maksimale, është më mirë të mos e lini veten dhe të pini nga burime të pasigurta, pasi rreziqet lidhen me ngjitjen e etheve tifoide, kolerës ose hepatitit A dhe E.

5. Abuzimet me ushqimet – ëmbëlsirat, yndyrnat, ushqimet e skuqura dhe alkooli, sidomos me temperatura të larta

Të pushtohesh nga entuziazmi dhe të hash më shumë se ç'duhet është tipike për pushime dhe festa. Sa keq që kjo përfaqëson një punë shtesë për trupin tonë. Kur hamë më shumë seç duhet, veçanërisht nëse janë ushqime që përmbajnë sasi të larta të sheqerit dhe yndyrës, ushqime të skuqura ose nëse konsumojmë doza të larta alkooli dhe alkooli, trupi ynë e gjen veten të detyruar t'i asgjësojë të gjitha këto. Ndihemi të lodhur, të rraskapitur, të rënduar, ndodhin çrregullime të tretjes të cilat mund të kenë pasoja në cilësinë e gjumit, dhe rrjedhimisht në disponimin tonë.

5 këshilla ushqimore për një udhëtim të sigurt

1. Kontrolloni mënyrën e gatimit dhe konservimit

Para se të hani diçka, rekomandohet të kontrolloni se si është gatuar dhe ruajtur, dhe nëse është e nevojshme, të transportohet. Temperatura, shkalla e gatimit, trajtimi, janë të gjithë elementë kyç për gjendjen e një ushqimi.

2. Merrni një çantë termike për të mbajtur ushqimin

Nëse qëndrojmë jashtë gjithë ditën, ndoshta në plazh ose në një ekskursion, është normale të marrim diçka për të ngrënë me vete. Për të parandaluar që ushqimet që prishen të pësojnë shumë ndryshime të temperaturës, rekomandohet të përdorni gjithmonë një çantë termike, me akull, në mënyrë që t'i mbani gjithmonë të freskëta.

3. Përpiquni të ruani zakonet tuaja

Kjo nuk do të thotë se nuk duhet të provoni kuzhinën vendase, apo që duhet t'i privoni vetes çdo lloj risie ushqimore. Është normale dhe këshillohet gjithashtu të mbështetemi në zakonet vendase, t'i njohim ato, të eksperimentojmë, por këshillohet gjithashtu që t'i lëmë trupit tonë pak kohë për t'u përshtatur, për të vazhduar gradualisht dhe për t'i dhënë pak kohë nëse vërejmë se po has vështirësi. Kjo do ta bëjë gjithçka më të lehtë.

4. Pini gjithmonë ujë nga burime publike ose në shishe

Nëse e gjeni veten në vende ku uji publik nuk është i pijshëm, ose nuk jeni të sigurt nëse është, është më mirë të merrni masat e nevojshme. Domethënë, mos pini nga rubineti, mos pini ujë që shërbehet direkt në gota apo kana, por sigurohuni që të vijë gjithmonë nga një shishe që është e hapur në atë moment. Gjithashtu shmangni kubet e akullit pasi nuk dihet si janë prodhuar dhe në varësi të rrethanave shmangni ujin e rubinetit edhe për larjen e dhëmbëve.

5. Jepini kohë trupit për t'u rikuperuar

Është thelbësore të vazhdohet gjithmonë me integrimin e duhur.

Për të detoksifikuar trupin dhe për të rivendosur florën bakteriale rekomandojmë Lapacho, një nga bimët më të mira për pastrimin e trupit, pa kërkuar shpenzime të mëdha energjie; në fakt, ndihmon në rivendosjen e mbrojtjes së trupit duke forcuar sistemin imunitar.

Mos abuzoni dhe lini kohë trupit për t'u rikuperuar, duke e kufizuar veten në teprime, është gjithmonë një zgjidhje e shkëlqyer. /Today.it/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë